Türkiye'deki siyasi partilerin finansmanı ve şeffaflaşma
The financing of the political parties in Turkey and transparency
  1. Tez No: 425071
  2. Yazar: BAĞIŞ UMUR ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL ÇIPLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, Siyasetin Finansman Kaynakları, Mali Denetim, Siyasetin Şeffaflaşması, Türkiye, Political Parties, Financing Sources of Politics, Financial Audit, Transparency in Politics, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; devleti yönetmeye ve topluma hizmet etmeye talip olan ülkemizdeki siyasi partilerin, varlıklarını korumak ve siyasal propaganda sürecindeki faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için oluşacak maliyetleri, hangi finansman kaynaklarıyla karşıladıklarını, bu kaynakları nerelerden sağladıklarını, gelirlerinin ve giderlerinin devlet otoritesi tarafından nasıl bir kontrol mekanizmasıyla denetlenebildiğini gösterebilmektir. Aynı zamanda ait olunan toplumun güvenirliliğini tam anlamıyla kazanacağı ve ahlaki değerleri esas alan, yozlaşmanın önüne geçebilecek şeffaf bir siyaset kurumunun oluşabilmesine yönelik alternatif öneriler, çalışmada yer almıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgu¬ bilim yaklaşımı/yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu CHP, MHP ve AKP' deki toplam 5 önemli siyasetçi oluşturmaktadır. Araştırmada görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, ülkemizdeki siyasi partilerin faaliyetlerinde ihtiyaç duyduğu finansman kaynaklarının şeffaf bir niteliğe kavuşabilmesi kapsamında hazine yardımlarının daha adaletli dağılımı ve diğer bir gelir kaynağı olan bağış adı altındaki yardımların kamuoyu ile açık bir şekilde paylaşılmasının yanında etkin bir mali denetimin gerekliliği öngörülebilir. Çalışmanın sonuçlarına bakılarak ve dünyadaki diğer ülkelerdeki mevcut sistemler de incelenerek ülkemizdeki siyasi partilerin finansmanında şeffaf bir yapının kurumsallaşmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to be able to reveal with which finance sources political parties in our country, which are volunteer to preside the state and serve the society, meet costs to keep their existence and continue the activities during the political propaganda process, where they provide these sources and by what kind of control mechanism their incomes and expenses can be checked. In the meantime, in this study there are alternative suggestions based on gaining trust from the society, moral values and forming a clear or transparent political corporation avoiding degeneration. In this study, the phenomenology method/approach, one of the qualitative research patterns, is applied. The study group of this research is composed of five important politicians, who are from CHP, MHP and AKP. The data gotten from participants was resolved with content analysis. According to research results; withinthat the needed financial resources of the political parties in our country reach a transparent characteristic, besides a more fair distribution of treasury grants and a clear share of aids called donation (another source of income) with public opinion , the necessity of financial audit can be foreseen. As a consequence of the study, when the existing systems of the other countries around the world are also examined, a transparent pattern in the funding of political parties in our country is no institutionalized.