The relationship between supply-side risk sources and supply base management practices from global perspective
Küresel perspektiften tedarik ile ilgili risk kaynakları ve tedarikçi havuzu yönetim uygulamaları i̇lişkisi
- Tez No: 425119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN ALTUNTAŞ VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik ile ilgili risk kaynakları, Tedarikçi havuzu yönetimi, Tedarik Zinciri Strateji Öğeleri, Supply-Side Risks, Supply Base Management, Supply Chain Strategy Elements
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Teknolojinin geliştiği, bilgi ve tecrübenin günden güne arttığı, ülkeler arasındaki sınırların azaldığı bir düzende işletmeler dünyayı küresel bir pazar olarak görmektedir. Küresel bakış açısı, dış kaynak kullanımı, küresel kaynak kullanımı gibi tedarik zinciri yönetimi strateji öğeleri tedarik zincirlerinin risk ile karşı karşıya oldukları alanları arttırmakta ve etkisini genişletmektedir. Bu açıdan bakıldığında işletmelerin tedarikçilerine daha fazla bağımlı hale geldiği aşikardır. Farklı coğrafi bölgelerde iş yapan her bir tedarikçinin yönetim sistemi, finansal durumu, kalite yönetim sistemleri, insan kaynağı ve talepteki artışları karşılama gücü birbirinden farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar küresel dünyada işletmelerin karşı karşıya olduğu risk kaynaklarını arttırmaktadır. Bu sebeple şirketler tedarik ile ilgili risklerini tedarikçi havuzu yönetim uygulamaları ile yönetmelidir. Bu çalışma ile tedarik zinciri strateji öğelerinin tedarik ile ilgili risk kaynaklarını ne boyutta etkilediği açıklanmış, bu risk kaynakları ile tedarikçi havuzu yönetim uygulamaları arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Literatürde farklı risk tanımlamaları ve yönetim uygulamaları vardır. Fakat tedarik ile ilgili risk kaynakların hangi stratejilerden etkilendiği, tedarik ile ilgili risk kaynakları ve tedarikçi havuzu yönetim uygulamaları arasındaki ilişki üzerinde önemle durulması gereken konular olmasına rağmen bu alanda yapılmış çalışmalar yetersizdir. Araştırmanın soruları, hem karşılaştırmalı örnek olay analizi gibi nitel yöntemler hem de faktör analizi, regresyon ve betimsel analiz gibi nicel yöntemler kullanılarak araştırma yöntemlerinde çeşitlendirme yaklaşımıyla yanıtlanmıştır. Dünyanın farklı bölgelerinden hammadde temin eden ve yine üretimlerini farklı lokasyonlarda bulunan müşterilerine gönderen şirketlerin bulunduğu Ege Serbest Bölgesi araştırma sahası olarak seçilmiştir. Burada, dokuz farklı sektörde faaliyet gösteren on firma ziyaret edilmiş, hata türü ve etkileri analizi metodu ile tedarik ile ilgili risk kaynakları sektörel bazda değerlendirilerek üretim sektöründe öncelikli risk grupları ortaya çıkarılmıştır. Aynı şekilde, Ege Serbest Bölgesi ve Atatürk Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmalar üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Buradan elde edilen sonuçlar, azalan tedarikçi yapısı, artan dış kaynak kullanımı ve ürün çeşitliliği gibi öğelerin girdi üründe kalite problemleri, tedarikçinin finansal değişkenliği ve ihtiyaçları yanlış yorumlaması gibi tedarik risklerine sebep olmaktadır. Bu riskler spesifik ürün kalite programları, süreç kalite programları gibi tedarikçi havuzu yönetim uygulamaları ile önlenebilir ve yönetilebilir. Tedarikçi ile kurulan işbirlikçi tutum, tedarikçi değerlendirme, belirli tedarikçi eksikliklerini tanımlama ve gelişim planları yapma tedarikçi havuzu yönetimi için önemli başlıklardır.
Özet (Çeviri)
The world is seeing a global marketplace with increased technology, knowledge and experiences in day-to-day business by companies. Global perspective, outsourcing, and the use of global resources have increased so that companies are facing the risks and their expanded influence. From this perspective, it is obvious that companies have become more dependent on their suppliers. The management system, financial condition, quality management systems, human resources, and power to meet with the demand of suppliers, doing business in different geographical regions all vary from each other. These differences have increased supply-side risks which companies face in the global environment. This is a reason that companies should manage their supply-side risk sources with supply base management practices. This study describes which supply chain management strategy elements have what size effects to supply-side risk sources, and analyzes the relationship between these sources and supply base management practices. In the literature, there are different risk identification and management practices. Although supply-side risk sources which are affected by the supply chain management strategy elements, relationship between supply-side risk sources, and supply base management are issues that need serious attention, work done in this area is insufficient. The questions posed by the research were answered through triangulated research methodology that combines qualitative methods, such as comparative case analysis, quantitative research methods, like factor analysis, and regression and descriptive analysis. The Aegean Free Zone was chosen as a research sample because of having companies which supply raw materials from different parts of the globe, and send to their customers' outputs in different locations in the world. The supply-side risk sources had been revealed after visiting ten companies in nine different sectors by failure mode and effect analysis method. Likewise, surveys were conducted on the companies operating in the Aegean Free Zone and Atatürk Industrial Zone. The results obtained here were that reduction of supplier base; increased outsourcing and product diversification can cause the supply-side risks sources such as incoming product quality problems, financial instability of a supplier and incorrect interpreting. These risks can be prevented and managed through supply base management practices such as quality assurance program for process and specific program. A collaborative attitude with suppliers, supplier evaluation, identification of the specific supplier deficiencies and development plans are important topics in supply base management.