Finansal serbestleşme sonrası dönem savunma harcamalarının ekonomik analizi
Aftermath of financial liberalization economi̇c analysis of defence expenditures
- Tez No: 425228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZHAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Savunma Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Kamu Borçları, Silah Ticareti, Finansal Serbestleşme, Defence Expenditures, Economical Growth, Public Borrowing, Arms Trade, Financial Liberalization
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Uluslararası arenada ülkelerin ekonomik ve siyasal alandaki gücünü belirleyen unsurlardan birisi olan savunma sanayinde, dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak değişime, yeniliğe ve modernizasyona sürekli olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Bununla birlikte yaşanan askeri ve siyasal krizler, bölgesel çatışmalar, ülkelerin stratejik emelleri nedeniyle silahlanmaya gitmeleri, özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde artan uluslararası silah ticareti ülkelerin savunma harcamalarını arttırmıştır. Literatürde savunma harcamaları ile ilgili yapılan ilk çalışma Benoit (1973) 'in çalışmasıdır. Benoit 1973 ve sonrasında 1978 yıllarında yapmış olduğu çalışma ile savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bu çalışmanın sonrasında artan savunma harcamaları ve uluslararası silah ticareti birçok bilim adamı ve araştırmacıyı meraklandırmıştır. Birçok bilim adamı bu nedenle savunma harcamalarının ekonomi üzerindeki etkilerini farklı ekonomik değişkenler kullanarak incelemişlerdir.Finansal serbestleşme sonrası dönem ise özellikle yüksek maliyet gerektiren savunma harcamalarını finanse etmede gelişmekte olan ülkeler için oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde özellikle gelişmekte olan ülkelerin elde ettikleri kaynakların harcama kalemleri üzerinde dağılımı oldukça önemlidir. Bu çalışmada öncelikle olarak savunma ve savunma harcamalarının tanımı, belirleyici etmenleri, düzeyi ve etkinliği, ekonomi üzerine etkileri, savunma harcamaları ekonomik büyüme üzerine yönelik teorik yaklaşımlar ele alınacaktır.Çalışmanın ikinci bölümünde savunma harcamalarının dünyada ve ülkemizde genel seyri, ülkemizde savunma harcamalarının planlanması ve bütçelenmesine değinilecektir. Çalışmanın devamında finansal serbestleşme sonrası dönemde ülke ekonomilerinde meydana gelen değişim savunma harcamaları yönüyle incelenecektir. Çalışmanın son bölümünde ise ele alınan ülkelerle ilgili elde edilen savunma harcamaları, ekonomik büyüme, kamu borçları, nüfus ve modernizasyon değişkenlerine ait veriler kullanılarak dinamik panel veri analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
In defence industry, which is a key aspect that determines the economical and political force of a country in international arena, it's been required of change, modernization and change parallel to changes globally. Nonetheless, military and political crisis, regional conflicts and terror has been a cause of increase in defence requirement in all globe. Nevertheless arming of countries strategically causes increase in defence expenditure especially in African and Middle Eastern countries. The first study about defense expenditures in literature is Benoit's study in 1973. Benoit has investigated the relation between defense expenditures and economical growth in 1973 and after in 1978. After this study, many scientists and researchers are curious about growing defense expenditures and international arms dealing. And they researched this topic on economy by using different variables. After financial liberalization period especially financing high cost of defense in developing countries has become important. Because in this period especially this fact's distribution in total gathering source income in developing countries is important. In this study, first of all, defence and definition of defence expenditure, descriptive elements, influences on economy, theoretical approaches on defence expenditure and economical growth and models to analyse the defence expenditure and economical growth are considered theoretically. In the second part of this study, general progress of defence expenditure in whole glove and in our country, periodic defence expenditures and arms trade before and after financial liberalisation will be studied. In the last part of this study, a dynamic data analysis will be conducted to analyse defence expenditures of the individual countries, their economical growth, public borrowing, population and modernization variables.