Fatma Barbarosoğlu'nun hikayelerinde kadın kimliği
Woman identitiy in Fatma Barbarosoğlu's stories
- Tez No: 425290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Barbarosoğlu, Türk hikâyesi, modern Türkhikâyesi ve kadın, kadın kimlikleri, Barbarosoğlu, Turkish Stories, Modern Turkish Stories and Woman, Woman Identity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Fatma Barbarosoğlu (1962- ) son dönem Türk edebiyatında roman, hikâye, söyleşi, makale, deneme, inceleme ve köşe yazıları ile dikkat çeken bir yazardır. Aynı zamanda bir sosyolog olan Barbarosoğlu, yayımladığı 6 hikâye kitabında, kadın kimliklerine yer vermiştir. Bu çalışma, yazarın hikâyelerinde görülen çeşitli kadın kimliklerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma giriş bölümü hariç 7 bölümden oluşmaktadır. Girişte Tanzimat'tan günümüze kadar Türk edebiyatında görülen kadın kimlikleri üzerinde durulmuştur. İlk bölümde aile içinde kadın, ikinci bölümde sosyal çevrede kadın, üçüncü bölümde eğitimli/entelektüel kadın, dördüncü bölümde emek bağlamında kadın, beşinci bölümde din ve inanç bağlamında kadın, altıncı bölümde varoluş sorunsalı yaşayan kadın, yedinci bölümde ise,erkek gözüyle kadın ele alınmıştır. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirmeye gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
FatmaBarbarosoğlu (1962- ) is a remarkable writer for her novels, stories, discourses, articles, essays and columns in the last period of Turkish Literature. She includes woman identities in 6 of her stories. In addition to this, she is a sociologist. This paper aims to determine different woman identities in the writer's stories and reveal how they behave both in public sphere and private sphere. This work consists of seven parts except for the introduction part. In the introduction part, woman identities from Tanzimat Reform Era to now are emphasized. In the first part; woman in family, in the second part; woman in social environment, in the third part; educated/intellectual woman, in the fourth part; workwoman, in the fifth part; woman in the context of religion and belief, in the sixth part; woman who has existence problem and in the seventh part; woman in man's sight is handled. In the conclusion part, there is an overall assessment.