Mekânın dönüştürülmesi ve mücadele stratejileri: Kuruluşundan günümüze Derbent mahallesi örneği, Sarıyer
Transformation of space and strategies of struggle: The case of Derbent (Sarıyer) neighborhood since its establishment
- Tez No: 425353
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ERBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mülksüzleştirme, Akbaba Taktikleri, Mekânın Sahiplenilmesi, Mücadele Stratejileri, Kentsel Dönüşüm, Dispossession, Predatory Tactics, Appropriation of Space, Strategies of Struggle, Urban Renewal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 431
Özet
Bu çalışma, Derbent gecekondu mahallesinin kentsel dönüşüm sürecine neden direndiğini konu edinmektedir. Bu bağlamda 52 mülakat ve 428 anket yapılmıştır. Bunun sonucunda akbaba taktikleri üzerinden işleyen bir mülksüzleştirme olduğu için mahallenin mücadele ettiği bulgusuna ulaşılmıştır. Bunun için mahallenin mülksüzleştirilmesi sürecinde etkili olan“akbaba taktikleri”nin neler olduğu ortaya konulmuştur. Kentsel dönüşümün mahallenin mülksüzleştirilme tarihinde önemli bir rol oynayan“akbaba taktiği”olarak devreye sokulduğu ve bundan ötürü de bir mücadele pratiği olarak mahallenin sahiplenildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, focuses mainly on the subject that is as a squatter neighborhood, why Derbent is resisting against the process of urban renewal. In this context it is conducted 52 interview and 428 questionnaire. As a result it is reached as a fact that the neighborhood is struggling with a disapropriation process which is operating through some strategies called the predatory tactics. For this purpose, it is outlined in the first place that what are the“predatory tactics”which take an important place in the process of the disapropriation of the neighborhood. As a result, it is seen that the urban renewal which is very important in the history of disappropriation process of the neighborhood, activated through“predatory tactics”and as a response to this neighborhood is reapropriated as a practise of the struggle.