Abdullah bin Mahmûd Figanî-zâde Çorumî'nin Fetih-Nâme-i Kudüs adlı eseri (Metin-inceleme)
Abdullah bin Mahmûd Figanî-zâde Çorumî's work called Fetih-Nâme-i Kudüs (Text-analysis)
- Tez No: 425455
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Abdullah Figanî-zâde Çorumî, Fetih-nâme-i Kudüs, divan edebiyatı, fetih-nâmeler, Abdullah Figanî-zâde Çorumî, Fetih-nâme-i Kudüs, Classical Turkish Literature, conquest reports
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Çalışmamızda Abdullah bin Mahmûd Figanî-zâde Çorumî tarafından H. 1208/M. 1793'te kaleme alınmış olan ve Kudüs'ün fethini destansı biçimde anlatan Fetih-nâme-i Kudüs adlı eser transkribe edilerek bilim dünyasının istifadesine sunulmaya çalışıldı. Çalışmamız iki temel bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde eserin türü olan fetih-nâmeler hakkında genel bilgi verilmiştir. Daha sonra eser dil özellikleri, üslup ve içerik bakımından incelenmiştir. İkinci bölümde eserin bilinen tek nüshası ve künyesi hakkında bilgi verilmiş ve eserin metni Arap harflerinden Latin harflerine transkribe edilmiştir. Metinde bulunmayan noktalama işaretleri transkribe metne ilave edilerek eserin daha anlaşılır şekilde okunması ve daha kolay incelenmesi hedeflenmiştir. Yine bu gaye ile çalışmamızın sonuna sözlük ve özel adlar indeksi eklenmiştir. Daha önce herhangi bir akademik çalışmaya konu edilmemiş olan Türk dili ve tarihi ile divan edebiyatı açısından özgün bir kaynak olabileceğini düşündüğümüz Fetih-nâme-i Kudüs adlı eser, bu çalışmamız vesilesiyle ilgili kişilerin istifadesine sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
With this study, we aim to offer benefits to the world of science by trancribing the work called Fetih-nâme-i Kudüs written by Abdullah bin Mahmûd Figanî-zâde Çorumî in 1793 Gregorian and considering Hegira calendar in 1208 and in which the conquest of Jerusalem described in an epic way. Our study consists of two parts. In the first part, there is general information about conquest reports. Besides, the work is examined in terms of language features, style and theme. In the second part, information is given about the only known copy and tag and the text has been transcribed from Arabic to Latin alphabet. Also, thanks to adding punctuation marks which aren't exist in the original text, it is aimed to examine the work clearly and make it easier to read. For this purpose, a dictionary and an index of proper names have been composed to the end of study, too. Thanks to this study, the work called Fetih-nâme-i Kudüs which hasn't been a subject of any academic research and thought as a unique source in terms of Turkish language and history and Classical Turkish literature will presented to benefits of related people.