Osmanlı toplumunda gül kültürü ve gülcülük sanayiinin gelişmesi: Isparta örneği
The rose culture in Ottoman society and growing of rose industry: A case study of Isparta
- Tez No: 425525
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÜREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Halk Bilimi (Folklor), Tarih, Botany, Folklore, History
- Anahtar Kelimeler: Yağ gülü, Isparta, gül suyu, gül yağı, gül ziraatı, gül kültürü, Rosa Damascena Miller, Isparta, rose water, rose oil, rose cultivation, rose culture
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Osmanlı toplumunu anlamak için onun uğraş ve ilgi alanlarına bakmak gerekmektedir. Gül, Osmanlı'dan günümüze kadar Türklerin günlük hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Sadece süs bitkisi olarak değil gül yağı ve gül suyu gibi elde edilen çeşitli mamulleri ile kullanıla gelmiştir. 19. yüzyılın son çeyreğinde Müftüzade İsmail Hakkı Efendi (1840-1915) Isparta'da gül yetiştiriciliğini başlatmıştır. Cumhuriyet döneminde de yağ gülünün sanayiye dönük olarak Isparta ve çevresinde yetiştirilmesiyle gül ziraati önemli bir aşama kaydetmiş ve gül Isparta'nın sembolü haline gelmiştir. Bu çalışmada sözü edilen tarihten bugüne kadar Isparta'da gülcülük faaliyetleri ve gül kültürü ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is necessary to look at Ottoman's interests and business if we need to understand its community. The rose had an important place in the Turkish daily life from Ottomans to now. It is not only a garden flower; it used for some different purposes like rose oil and rose water. Müftüzade İsmail Hakkı Efendi (1840-1910) had started the rose farming in the last decades of 19th century. Rose planting improved in the republican era with the industrial growing around Isparta and it had become a symbol of the city. In this study, we are going to focus on rose farming in Isparta from 19th century to now.