Borsa yatırım fonları ile A tipi yatırım fonlarının karşılaştırmalı performans analizi: Borsa İstanbul (İMKB) örneği
A comparative performance analysis of type A mutual funds and exchange traded funds: A case in Borsa İstanbul (İMKB)
- Tez No: 425524
- Danışmanlar: DOÇ. MURAT ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: A tipi yatırım fonu, A tipi borsa yatırım fonu, performans ölçüm teknikleri, risk, getiri, A type mutual funds, A type exchange traded funds, Performance measurement techniques, risk, return
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye tasarruf düzeyi açısından yalnızca gelişmiş ekonomilerin değil, benzer düzeyde bulunan gelişmekte olan ülke ekonomilerinin de altında bir noktada yer almaktadır. Yatırımcının güvenini kazanacak, risk ve getiri beklentilerini karşılayacak, yatırımcı profiline uygun farklı alternatifler sunacak yatırım araçlarının yaygınlaşması tasarruf düzeyinin gelişmesine katkıda bulunması muhtemel gelişmelerdir. Yatırım fonları ve borsa yatırım fonları Türkiye'de pek çok yatırım aracına göre yeni olmasına rağmen son yıllarda gösterdikleri gelişimle öne çıkmaktadır. Yatırım fonları ve borsa yatırım fonları farklı yatırımcı beklentilerine kolaylıkla cevap verebilecek yapıda olan ve özellikle küçük yatırımcının zorlandığı portföy yönetimi konusunda profesyonel yönetim avantajı sunan özellikli yatırım araçlarıdır. Bu iki yatırım aracının yadsınamaz benzerliklerinin yanı sıra önem arz eden farklılıkları da vardır. Çalışmanın amacı; gelişmekte olan bu iki yatırım aracına ilişkin derinlemesine bilgi vermenin yanı sıra A tipi yatırım fonları ve A tipi borsa yatırım fonlarının performanslarının kıyaslanmasını sağlamaktır. Bu amaçla 2008-2013 yılları arasında kesintisiz işlem gören toplam 28 adet A tipi hisse senedi ağırlıklı yatırım fonu ile 2 adet A tipi hisse senedi ağırlıklı borsa yatırım fonunun performansları farklı kriterlere göre ölçüm yapan teknikler kullanılarak analiz edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With regard to the level of savings, Turkey does not only lag behind developed countries but also behind similar developing countries. The widespread usage of investment instruments which will contribute to the level of savings by gaining investor's trust, meeting expectations of risk and return and provide different alternatives that matches the investors profile, are the factors providing the increase in saving levels. Despite being new in Turkey, mutual funds and exchange traded funds have become prominent in Turkey in recent years. Mutual funds and exchange traded funds can easily meet differnt expectations, especially expectations of small investors who have difficulty in managing investment portfolios by providing proffessional management advantages. Although these two investment instruments have many similarities, they also have significant differences. The aim of study is providing in-depth information regarding developing investment instruments as well as providing a zone for comparison A type mutual funds and type A exchange traded funds. For this purpose, 28 A type mutual funds and 2 A type exchange traded funds listed between the years 2008-2013 have been measured and analyzed with diffirent techniques and criterias. The results have been interpreted accordingly.