Reflections on environmental control: Luminous and sonic environments inside the design studio
Çevre denetimi üzerine düşünceler: Tasarım stüdyolarında aydınlatma ve ses ortamları
- Tez No: 42554
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Dekorasyon, Fine Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Denetimi, Aydınlatma, Parlaklık, Aydınlık, Akustik, Ses Düzeyi, Tasarım Stüdyosu. iv, Environmental Control, Lighting, Luminance, Illuminance, Acoustics, Sound Pressure Level, Design Studio. \
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET ÇEVRE DENETİMİ ÜZERİNE DÜŞÜNCELER: TASARIM STÜDYOLARINDA AYDINLATMA VE SES ORTAMLARI Ömer Önen İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Doç. Dr. Cengiz Yener Eylül, 1995 Bu tezde, çevre denetimi değişkenlerinden ikisi -aydınlatma ve akustik- çalışılmıştır. Mimarinin öncelikli ilgi alanlarından birinin insanlara konfor sağlamak olduğu düşünülerek, aydınlatma ve akustiği ilgilendiren tasarım kararlarının, tasarım sürecinin erken aşamalarında ele alımasının gerekliliği vurgulanmıştır. Tasarım stüdyosu, bir çok farklı işlevi eşzamanlı olarak barındırdığı ve tasarım eğitiminin başladığı yer olduğu için seçilmiştir. Bunlara bağlı olarak, tasarım stüdyosunu ilgilendiren standartlar ve genel tasarım ilkeleri derlenmiştir. Bir sonraki aşamada, Bilkent Ü., G.S.T.M.F., İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü stüdyolarının aydınlatma (parlaklık, aydınlık) ve akustik (ses düzeyi) performansları ölçülmüştür. Sonuçta, ölçümlerden elde edilen bulgular değerlendirilmiş, performansları ölçülen stüdyoların iyileştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REFLECTIONS ON ENVIRONMENTAL CONTROL: LUMINOUS AND SONIC ENVIRONMENTS INSIDE THE STUDIO Ömer Önen M.F.A in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener September, 1995 r-m In this thesis, two environmental control parameters -lighting and acoustics- are studied. Since one of architecture's primary concerns is to provide human being's with comfort, emphasis is put on the approach that design decisions pertaining to lighting and acoustics should be considered in the earlier phases of the designing process. The design studio has been chosen since it houses many different functions simultaneously, with its significance as the place where design education actually begins. Accordingly, norms, numeric standards and common designing principles are compiled for design studios. Then, the lighting (luminance, illuminance) and acoustics (sound pressure level) performances of the design studios of the Dept. of Interior Architecture and Environmental Design, Faculty of Art, Design and Architecture of Bilkent University are measured. The results are, finally, evaluated and concluded with general technical advises for the amelioration of the measured studios.