Mekanı düzenlerken yaşamı düzenlemek: Sular Vadisi örneği
Regulating the space to regulate the life: The case of Sular Vadisi
- Tez No: 425574
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Sosyoloji, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Sociology, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj Düzenleme, Peyzaj Mimarlığı, Biyoiktidar, Disipliner İktidar, Güvenlik Mekanizmaları, Sular Vadisi, Landscape, Landscape Architecture, Biopower, Disciplinary Power, Technologies of Security, Sular Vadisi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı Michel Foucault'nun biyoiktidar, disipliner iktidar ve güvenlik teknolojileri kavramlarından hareket ile İstanbul Başakşehir Sular Vadisi Parkı'nın peyzajı örneğinde mekânın düzenlenmesinin yaşamı ve bedenleri nasıl düzenlediğini incelemektir. Bu araştırmanın çıkış noktası peyzaj düzenlemeleri üzerinden iktidarın biyoiktidar olarak bireyi ve çoklukları nasıl düzenlediği meselesidir. Aynı zamanda peyzaj düzenlemesine dair yaklaşımların insana dair yaklaşımlarla paralellik göstermesi de ele alınacaktır. Peyzaj düzenlemeleri iktidarın mikro ve parçalı işleyişine örnek olarak okunacaktır. Parklardaki bitki materyallerinin tek tek ve bir çokluk ya da nüfus olarak toplu halde iktidar ilişkilerinin muhatabı olmasını, Foucault'nun biyoiktidar kavramı altında geliştirdiği bireylerle tek tek ilgilenen disipliner iktidar ve nüfusu bir bütün halinde düzenleyen güvenlik teknolojileri kavramlarıyla birlikte inceleyeceğim. İktidar ilişkilerinin parklardaki bitki materyalleriyle tek tek ve bir bütün olarak ilişkilenme biçimleri, modern dönemde bireylerin ve nüfusların yönetilme biçimiyle paralellikler gösterir. İki farklı alan olarak görünen doğa ve insanların yönetimleri arasındaki ayrım, kent mekânının artık ayrılmaz bir parçası olan parklarda belirsizleşmeye ve kapanmaya başlar. Foucault düşüncesi ve peyzaj düzenlemeleri arasındaki ilişkiyi açıkça sunabilmek için tezimi Sular Vadisi Parkı üzerinden örneklendireceğim.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse the ways the regulation of spaces entail the regulation of bodies and life within the case of İstanbul Başakşehir Sular Vadisi Parkı and through a reading of Michel Foucault's concepts of biopower, disciplinary power, and technologies of security. The departing point of this research is the question of explicating the manner in which biopower regulates the individuals and multitudes via the example of landscape design. Besides, the parallels between the attitudes towards the governing of landscape design and of people are to be analysed. Landscape design is to be read as the exemplar of the fragmentary and micro-size mechanisms of power. That the plant materials separately or as a multitude or population are addressed by the existing power relations is to be analysed with Foucault's concepts of disciplinary power which cares for people as individuals and technologies of security which regulate the population as a whole. The way power relations engage with plant materials separately or as a multitude has parallels with the way individuals and populations are governed in the modern era. The manifest difference between governing nature and people blurs within urban landscape design which is inseparable from the modern urban spaces. To be clear and concise, I will exemplify my thesis through a participant observation study of Sular Vadisi Parkı.