Zekatın ekonomik hayata ve devlet bütçesine etkisi
Impact of zakat on economic life and state budget
- Tez No: 425668
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET AKÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Zekât, Vergi, Vergi Sistemi, Zekâtın Şartları, Zakat, Tax, Tax System, the Terms of Zakat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Devlet bütçesi açısından önemli bir gelir kaynağı sayılan ve İslam dininin temel emirlerinden biri olan zekât bu çalışmada incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın amacından ve yönteminden bahsedilerek Irak Devleti kapsamında vergi sistemi incelenmiştir. Verginin ne şartlar altında uygulandığı, geçmişten günümüze kadar olan dönemlerde uygulanan farklı vergi tahsil yöntemleri ile günümüzde uygulanan yöntemler incelenmiştir. İkinci bölümde devletin genel bütçesi açısından vergi konusu incelenmiş neden vergi alındığına vurgu yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Kuran-ı Kerim ve hadisler ışığında zekât konusu işlenmiştir. Bu çalışmanın hedefi, zekât kanunu ve vergi hukukunun birleştirilmesiyle devlet genel bütçesinin zekât ile finanse edilebileceğini ve bir kaynak olarak kullanılabileceğini ve bunun genel bütçe üzerindeki pozitif etkisini göstermektir. devlet bütçesine yapılacak katkının olumlu yönlerini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Considered a major source of revenue for the state budget and one of the main orders of Islam zakat have been examined in this study. mentioning the purpose of the research in the first part of the study methods and the Government of Iraq under the tax system were investigated. Tax applied under what conditions applied in the past to the present time with different tax collection methods currently applied methods have been examined. In the second part examined the tax issue in terms of the general budget of the state why it was emphasized that received tax. The third chapter in the Quran and Hadith in the light of charity, is covered. The aim of this study could be funded by a combination of charity law and tax law with the alms of the overall budget and can be used as a resource and to demonstrate the positive impact on the overall budget of this. The contribution to the state budget is to investigate the positive direction.