1989 Loma Prieta depremi kayıtları kullanılarak yüksek süneklikte bir çelik rijit çerçeve davranışına yerel zemin sınıfı etkilerinin incelenmesi
Evaluation of local soil site class effects on the behavior of a special moment resisting steel frame with the use of 1989 Loma Prieta earthquake records
- Tez No: 425708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVRİM ÖZHENDEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik Çerçeve, Yerel Zemin Sınıfı Etkisi, 1989 Loma Prieta Depremi Kayıtları, Steel Frame, Local Site Class Effects, 1989 Loma Prieta Earthquake Records
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amerikan sismik yapı tasarım şartnamelerinde yer alan zemin cinsi etkisini dikkate almak icin kullanılan Fa ve Fv katsayilari 1989 Loma Prieta depremi sonrasında elde edilen sismik verilerle tek serbestlik dereceli (TSD) elastik ve elastik ötesi sistemlerde yapılan analizler kalibre edilerek türetilmistir. Bu depreme ait kayıt sayısı çok fazla olduğundan zemin cinsi etkilerini inceleyebilmek açısından son derece zengin bir veri tabanı oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Amerikan yapı tasarım şartnamelerine uygun olarak tasarlanan 10 katlı yüksek süneklikli çelik rijit bir model çerçevenin 1989 Loma Prieta depreminin tüm kayıtları kullanılarak elastik ötesi analizleri yapılmıştır. Bu çalışmadaki ana amaç TSD sistemler için yapılan genellemelerin çok katlı bir model bina üzerinde irdelenmesidir. Öncelikle kayıtların deprem odağına uzaklık ve deprem dalgalarının kayma hızlarının yapı tepkileri üzerinde etkileri dikkate alınarak çoklu regresyon analizleri yapılmış fakat korelasyon incelenen hiç bir yapı tepkisi için iyi çıkmamıştır. Bunun üzerine bir büyüklük-uzaklık senaryosunu ve dolayısıyla homojen bir sismik tehlike bölgesini temsil etmek amacıyla genellikle 10 km lik bantlar halinde çözümler gruplandırılmış ve çatı yer değiştirmesi ve taban kesme kuvvetinin deprem dalgalarının kayma hızıyla ilişkisi her bir bölge için incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar çok karakteristik bir artım-azalım ilişkisi olduğuna işaret etmemektedir. Ancak genel olarak elde edilen sonuç küçük kayma hızlarında, diğer kayma hızlarına oranla yapı tepki paramerelerindeki saçılmanın çok yüksek olduğu şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The Fa and Fv factors which are used to consider the local site class effects in American seismic design codes are calibrated with the use of the seismic data recorded during 1989 Loma Prieata Earthquake. This calibration process was carried out via the elastic and inelastic spectral analyses of Single Degree of Freedom (SDOF) systems. Since the number of recordings of this earthquake are too many, it can be accepted as a rich data base in order to examine the soil site class effects. In this sense, a ten story special moment resisting frame is designed according to the American design codes and inelastic time history analyses of this model building is carried out under the effect of the whole recordings of the 1989 Loma Prieta Earthquake. The main purpose of this work is to examine the generalizations constructed based on SDOF systems for a multi story model frame. Initially, multiple regression analyses were performed with independent parameters of closest distance from the fault rupture and ground motion shear wave velocity whereas dependent variable was the structural response. For none of the structural response parameters, the correlation was acceptable. Thus, in order to represent a certain magnitude-distance scenario, which in turn means to represent a homogenous seismic hazard zone, the results are grouped in 10 km intervals. The relations between the roof displacement-shear wave velocity and base shear force-shear wave velocity are evaluated. Obtained results do not indicate a characteristics systematic increase (/decrease) relationship. However, the only certain result is that, for small shear wave velocity values the dispersion of the structural response parameters are considerably high.