Gaziantep ili yaygın toprak gruplarının verimlilik durumlarının belirlenmesi
Determination of fertility levels of common soil groups of Gazi̇antep province
- Tez No: 425981
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM MESUT ÇİMRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, toprak verimliliği, toprak analizleri, besin elementi, Gaziantep, soil fertility, soil analyses, nutrient elements
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmada, Gaziantep yöresi topraklarının verimlilik durumlarının toprak analizleriyle belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, yöreyi temsilen 53 noktadan, iki farklı derinlikten alınan toplam 106 toprak örneğinde bünye, CaCO3, pH, EC, organik madde, KDK ve makro-mikro besin elementlerinin analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırma alanı topraklarının %65.11' inin killi, %27.35' inin killi tınlı, %7.54' ünün kumlu-killi-tınlı bünyeye sahip olduğu, toprakların büyük bir çoğunluğunun hafif alkalin ve alkalin reaksiyonlu, toprakların organik madde içeriklerinin tümünün yetersiz olduğu ve yaklaşık yarısının tuzlu sınıfında yer aldıkları belirlenmiştir. Toprakların %55.65' inin azot, %35.86' sının fosfor, %39.63' ünün potasyum, %29.24' ünün demir, %43.40' ının çinko ve %2.80' inin bakır bakımlarından yetersiz olduğu belirlenmiştir. Topraklarda kireç ile pH, demir ile pH, kil ile KDK, organik madde ile KDK, bakır ile KDK, organik madde ile potasyum, organik madde ile mangan arasında pozitif, kil ile kum, kil ile silt, organik madde ile bakır, organik madde ile pH, mangan ile pH, fosfor ile pH arasında negatif önemli ilişkiler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine soil fertility levels of Gaziantep Province, Turkey, through soil analyses. For this objective, a representative soil survey of 53 samplings with two different depths, totaling 106 soil samples, was performed to determine soil texture, lime content, soil pH, soil electrical conductivity (EC), soil organic matter content, cation exchange capacity (CEC), and macro and micronutrient concentrations. The results showed that clayey, clay loam, and sandy clay loam soils covered 65.11, 27.35, and 7.54% of the study area, respectively. Most of the soil pH measurements in the area fell between slightly alkaline and alkaline reactions. Soil organic matter content was deficient in all the region's soils and approximately half of the soils were classed as saline soils. Deficiency of nitrogen, phosphorous, potassium, iron, zinc, and copper was determined in 55.65, 35.86, 39.63, 29.24, 43.40, and 2.80% of the soils, respectively. In the soils of the study area, lime-pH, iron-pH, clay-CEC, soil organic matter-CEC, copper-CEC, soil organic matter-potassium, soil organic matter-manganese relations were positively correlated, while clay-sand, clay-silt, soil organic matter-copper, soil organic matter-pH, manganese-pH, and phosphorous-pH relations were negatively correlated.