Ellipsis ve metin orgnizasyonu
Ellipsis and text orgnization
  1. Tez No: 426269
  2. Yazar: NAGHAM ALHAMDAWEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HUSEYNAGA RZAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: eksilti, pragmatizm, anlambilim, yeni bilgi, iletişim, ellipsis, pragmatics, semantics, new information, communication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Ellipsis ve Metin Orgzazisyonu Nagham Oudah jasim AL-HAMDAWEE Süleyman Demiral Üniversitiesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 63 sayfa, Ocak 2016 Danışman: Prof, Dr. Hüseynaga RZAYEV Bu çalışma, eksiltiyi dilbilgisel olarak bazı unsurların cümleden atılması olarak değil aynı zamanda pragmatik olarak bir durum değerlendirmesinde eksiltinin iletişimsel işlediği rol olarak da ele almaktadır. İki cümle bir araya getirildiğinde eksiltinin olması zorunlu bir özellik değildir. Eksilti evrensel doğası gereği genellikle iletişimi geliştiren bir unsur olarak algilanir.Bir etkileşimde, katilimcilar arasinda herhangi bir yanliş anlaşilmaya sebebiyet vermeden etkileşimde kullanilan aşina ve bilinen unsurlar atilabilir. Bu bağlamda eksiltinin semantik aslinda 'ayni_hariç' ilişkisinden kaynaklanir. Aslinda sözdizimi bir etkileşimde yüzeyde kalan unsurdan başka bir şey değildir. katilimci için sadece 'yeni bilgi' önemliyse 'eski bilgi' cümleden eksiltilebilir. Cümlerer içi ifadelerdeki eksilti pragmatic bir çerçevede ele aIınmışır. Bu eksiltilerin bilgi oluşturan unsurlara katkısı pragmatik bir bakış açısıyla irdelenmiştir. Söylemsel beklentiler bağlıaraçlarla iletişimin amacına hizmet edecek bir şekilde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ellipsis ve Metin Organizasyonu Nagham Oudah Jasim AL-HAMDAWEE Suleyman Demiral University Department of English Language and literature Master's Thesis, 63 pages, January 2016 Supervisor: Prof. Dr. Huseyanaga RZAYEV This study concentrate on ellipsis not only from the point of omission of elements required by grammar. Rather, ellipsis is considered as a communicant's choice made on a pragmatic assessment of the situation, not a compulsory feature when two clauses are joined together. The universal nature of ellipsis is mainly due to the developmental aspect of communication where the familiar information can be omitted without causing any misunderstanding between the participants of an interaction. And in this sense, semantics of any ellipsis comes from“same-except”relation: syntax is just what is left on the surface ( simpler syntax ) as a compression in communication- a way of not saying once more what has already been said before ( the old information) and preserving only what is new for the participant. Accordingly, we present a pragmatics-based framework for interpreting intersentential elliptical utterances in terms of its contribution to the pragmatics of the parts of information, including discourse expectations (as a cohesive device and focusing on the purposive aspect of communication).