Abbas Sehhet'in hayatı sanatı eserleri
Abbas Sehhet life of art works
  1. Tez No: 426395
  2. Yazar: BİRGÜL GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALSOU KAMALIEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Edebiyatı, Abbas Sehhet, şair, hikâye, piyes, şiir, Azerbaijani Literature, poet, story, play, poem
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ABBAS SEHHET'İN HAYATI, SANATI VE ESERLERİ Birgül GÜZEL Bartın Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Alsou KAMALIEVA Bartın-2016, Sayfa:XIII +111 Abbas Sehhet 1900 ve 1905 sonrası Azerbaycan şiirinde Azerbaycan edebiyatında kendisine yer bulmayı başarmış bir şairdir. Toplum yararına eserler veren Abbas Sehhet'in ulaşabildiğimiz kaynaklardaüç adet hikâyesi, dört piyesi, ders kitapları, makaleleri ve çok sayıda şiiri bulunmaktadır. Abbas Sehhet'in bazı şiirleri vefat ettikten sonra“Seçilmiş Əsərləri”başlığı altında toplanmıştır. Abbas Sehhet'in şiirleri, piyesleri, hikâyeleri ve makaleleri dışında“Ali ve Ayşe”isminde bir de romanı olduğu tahmin edilmektedir. Fakat bu roman şairin evi yandığı için yok olmuştur. Abbas Sehhet hakkında Türkiye sahasında bugüne kadar herhangi tez çalışmasının yapılmamış olması bizi bu çalışmayı yapmaya yöneltmiştir. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış olan bu çalışmamızda yenilikçi şiir anlayışının en önemli temsilcilerinden biri olan Abbas Sehhet'in hayatı, sanatı ve ulaşabildiğimiz eserleri ayrıntılı şekilde incelenmiştir.Elimizde bulunan şiirleri yapı, tema ve üslup bakımından hikâye ve piyesleri ise konu, yer, mekân, zaman ve şahıslar bakımından ele aldığımız çalışmada incelenmiştir. Abbas Sehhet ile ilgili ulaşabildiğimiz belge ve fotoğrafları da ekler kısmına eklenmiştir. Yaptığımız bu çalışmada Azerbaycan Edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olan Abbas Sehhet'i Türkiye sahasında daha fazla tanıtarak eserlerinin geniş kitlelere ulaşması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis ABBAS SEHHET HAYATI SANATI ESERLERİ Birgül GÜZEL BartınUniversity Institute of Social Sciences Department of Turkish Language and Literature Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr.Alsou KAMALIEVA Bartın-2016, Page:XIII + 111 In 1874 came the real name and surname in the world Abbaskul the Mehdizade Samaha has closed his eyes to life in the hospital in 1918, which paralyzed the Young spend Sehhet Abbas. Abbas Sehhet 1900 and is a poet of Azerbaijan has managed to dominate the post-1905 poems. Abbas Sehhet society that works for the benefit of the 3 story, 4 plays textbooks, articles, and there are numerous books of poetry. After the death of Abbas Sehhet some poems are grouped under the heading Selected Works. Abbas Sehhet's poems, plays, stories and articles from outside“Ali and Ayse”a name also estimated that the novel. But this book is not for the poet's house was burned. Abbas have been written so far about any thesis Sehhet led us to make this work. In this study, we have prepared a thesis, the most important representative of the innovative poetry Sehhet Abbas's life, works of art and basing We scanned documents in detail. All poems read poetry structure, in terms of theme and style. The story and play the subject, location, location, we have examined in terms of time and individuals. We said we refer to the detailed imprint of each source in the References section. Abbas reach Sehhet related documents and photos we've put some adds. Abbas Sehhet with the work we do by locating in Azerbaijan literature in Turkey hope to close this gap.