Skafoid kaynamamalarında otojen distal radius kemik grefti uygulaması ile vida tespiti yapılan hastalarda fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesi
The evaluation of functional outcome in patiend applied outologous distal radius bone grafting and screw fixation at scaphoid nonunions
- Tez No: 426631
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Skafoid, nonunion, kemik grefti, cerrahi tedavi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Skafoid Kaynamamalarında Otojen Distal Radius Kemik Grefti Uygulaması İle Vida Tespiti Yapılan Hastalarda Fonksiyonel Sonuçların Değerlendirilmesi Amaç: Çalışmamızda, otojen distal radius kemik grefti ve başsız kanüllü kompresyon vidası ile tespit uygulanan skafoid nonunionlu hastalarda klinik ve fonksiyonel sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma Planı: Ağustos 1997-Mart 2014 yılları arasında otojen distal radius kemik grefti ve başsız kanüllü kompresyon vidası ile tespit uygulanan skafoid nonunionlu 64 hasta (58 erkek, 6 kadın, ortalama yaş 29.42) geriye dönük olarak değerlendirildi. Tüm olguların ameliyat sonrası her iki el bilek fleksiyon, ekstansiyon, radial deviasyon, ulnar deviasyon dereceleri gonyometri ile her iki el bilek kas gücü ise el dinamometresi ile ölçüldü. Kırıklar radyolojik olarak Herbert-Fisher sistemine göre, klinik ve fonksiyonel sonuçlar ise Herbert-Fisher derecelendirme sistemi ve modifiye Mayo el bileği skorlama sistemine göre değerlendirildi. Bulgular:Kaynamama 39 hastanın sağ tarafında 25 hastanın sol tarafında 38 hastanın ise dominant ekstremitesindeydi. Kırık ile cerrahi arasında geçen süre ortalama 18.9 ay (2-180) idi. Kırık 30 hastada (%46.9) proksimal kısımda 28 hastada (%43.8) orta kısımda ve 6 hastada (%9.4) distal kısımda idi. Olgularımızın ortalama takip süresi 26.31 ay (7-60) idi. Opere olan tarafta ortalama fleksiyon 77.58o, extansiyon 54.8o, radial deviasyon 11.8o ve ulnar deviasyon 17.58o idi. Karşı tarafla kıyaslandığında %15 den fazla kayıp gözlenmedi. Değerlendirme skalasına göre 12 hastada mükemmel (%18.8) sonuç, 28 hastada (%43.8) iyi sonuç, 12 hastada (%18.8) orta sonuç ve 12 hastada da (%18.8) kötü sonuç tespit edildi. Hastalardan birinde enfeksiyon nedeniyle reoperasyon yapıldı. 11 hastada (%17.2) takiplerde impigement bulguları ve dejeneratif bulgular görüldü ve 4 hastaya radial styloidektomi ve debridman uygulandı. 8 hastada (%12.5) avasküler nekroz görüldü. Ameliyat sonrası kavrama gücü ortalaması 38.4kg (15-47 kg), sağlam tarafta ise 45.9 kg (15-65 kg) idi. Çıkarımlar: Skafoid nonunionlarının el bileğinde önemli kalıcı değişikliklere ve kötü fonksiyonel sonuçlara yol açarak hastaların günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanmaya ve yaşam kalitelerinde düşmeye neden olmaktadır. Skafoid nonunionlarında otojen distal radius kemik greftlemesi ve vida fiksasyonunun başarılı ve güvenli bir yöntem olduğu ve elde ettiğimiz sonuçların literatürle uyumlu olarak memnun edici olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Functional Outcome in Patiend Applied Outologous Distal Radius Bone Grafting and Screw Fixation at Scaphoid Nonunions Aim: This study aimed to evaluate the clinical and functional results in patients with scaphoid non-union to whom distal radius autogenous bone graft, headless canulated compression screw (Acutrak or Herbert) were applied for fixation. Study Plan: Retrospective evaluation was made of 64 patients (58 male, 6 female; mean age 29.42 years) with scaphoid non-union to whom autogenous distal riadius bone graftand screw (Acutrak or Herbert) were applied for fixation, between august 1997 and March 2014. In all patients, measurements in both wrists were taken by goniometer of flexion, extension, and degrees of radial and ulnar deviation. Bilateral wrist muscle strength was measured by dynamometer. The fractures were evaluated radiologically by the Herbert-Fisher system and the clinical and functional results by the Herbert-Fisher classification system and by the modified Mayo wrist scoring system. Results: Non-union was on the dominant side in 38 cases; 39 in the right hand and 25 in the left hand. The mean time from fracture to surgery was 18.9 months (2–180 months). The fracture was observed to be in the mid-section in 28 cases (43.8%), in the proximal third in 30 cases (46.9%) and in the distal third in 6 case (9.4%). The mean follow-up period was 26.9 months (range 7-60 months).Mean flexion degree 77.580, extansion 54.840, radial deviatıon 11.80 and ulnar deviatıon 17.580. In operated sıde. Compared to the healthy hand no function loss of more than %15 was observed in operated side.12 patient excellent results (%18.8),in 28 patient good result (%43.8), in 12 patient middle results (%18.8) and in 12 patient poor results (%18.8) to identified in according to our evaluation scale. One patient had to be taken reoperation due to infection. In 11 patient,was seen impingement and degenerative findings and has done radial styloidektomy and debridmant to 4 patients. In 8 cases (%12.5) was seen avascular necrosis. Mean post operative grip strength was determined as 38.4 (range:15-47). Conclusion: Scaphoid nonunions cause permanent changes and poor functional results at wrist and the patients restricted daily activities quality of life falls. Autogenous distal radius bone graft and screw fixation can be considered a safe and successful treatment method.We find that satisfactory results are consistand with the literature. KeyWords: Scaphoid, non-union, bone graft, surgical treatment