Trombosit aferezinin donör koagülasyon sistemi üzerine etkisi
The effect of plateletpheresis on coagulation system of healthy donors
- Tez No: 426665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Taştekin,F. Trombosit aferezinin donör koagülasyon sistemi üzerine etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2016. Aferez trombosit süspansiyonu; daha az lökosit içermesi, daha az sayıda donör gerektirdiğinden enfeksiyon riskinin az olması, havuzlama yapılmadığından bakteriyel kontaminasyon riskinin az olması, yeterli miktarda konsantre ürün elde edilmesi ve febril non-hemolitik transfüzyon reaksiyonlarını azaltmasıyla güvenli bir yöntemdir. Aferez donasyonu genel olarak güvenli bir işlem olarak kabul edilmekle birlikte işlemin koagülasyon,fibrinolizis ve trombosit aregasyonu üzerine etkileri net değildir. Ekstrakorporal dolaşımın olduğu hemodiyaliz ve açık kalp cerrahisinde olduğu gibi aferez donörlerinde de donör kanının yapay yüzeyler ile teması ve santrifüj sırasında eksternal kuvvetlere maruz kalması trombosit ve/veya lökositleri aktive edebilir. Çalışmamızda trombosit aferezi yapılan sağlıklı donörlerde işlem öncesi, işlemden hemen sonra, 1 gün sonra ve 1 hafta sonra olmak üzere trombosit-nötrofil, trombosit-monosit, trombosit-lenfosit agregat düzeyleri, trombosit aktivasyon göstergesi olarak CD62P (P-selektin) düzeyleri ve hemostatik sistemin aktivasyon göstergesi olarak protrombin fragman 1+2 düzeyleri çalışılarak aferez işleminin donörlerde ortaya çıkaracağı koagülasyon sistem değişikliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda trombosit-granülosit, trombosit-lenfosit ve trombosit-monosit agregat düzeylerinde trombosit aferezi sonrası azalmayı takiben 1. gün ile 1. hafta sonunda tekrar istatistiksel olarak anlamlı bir artış olması işlemin donörlerde prokoagulan bir duruma yol açtığını düşündürmektedir. Hemostatik aktivasyonun in vivo moleküler göstergesi olan protrombin fragman 1+2 ve trombosit aktivasyon göstergesi olan P-selektin düzeylerinde trombosit aferezi sonrasında azalma saptanmış, daha sonra ise artış olmakla birlikte bazal değere ulaşamamış ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç olarak, trombosit aferezi sonrası trombosit-granülosit, trombosit-lenfosit ve trombosit-monosit agregat düzeylerinde saptanan artış donörlerdeki hiperkagülabl durumu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Taştekin,F The effect of plateletpheresis on coagulation system of healthy donors. Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine Department of Internal Medicine Speciality in Medicine Thesis, Eskisehir,2015. Apheresis platelet suspension is safer compared to platelet suspension, due to containing less leukocyte, low risk of infection because of being taken from single donor, low risk of bacterial infection because of not being pooled, obtaining a sufficent amount of concantrated product and causing less febril nonhemolytic transfusion reaction. As plateletpheresis donation is commonly accepted as a safe procedure, the effect on the coagulation system, fibrinolysis and platelet aggregation is not known well. Similar to hemodialysis and open heart surgery procedure including extracorporeal blood flow, the contact of blood with artificial surfaces and also external forces during centrifugation may activate platelets and/or leukocytes. In our study we examined the effects of plateletpheresis on the coagulation system of donors, before, immediately after, 1 day after and 1 week after the process by evaluating the levels of platelet-lymphocyte, platelet-monocyte, platelet-neutrophil aggregates, CD62P ( P selectin) levels as thrombosis activation indicator and prothrombin fragment levels as the hemostatic system activation indicator. In our study, there was a reduction in the platelet-granulocyte, platelet-monocyte, platelet-lymphocyte aggregate levels after plateletpheresis, there was also a statistically significant increase on 1 day and 1 week later, suggesting that the process causes a procoagulant state in the donors. There was a reducion in the prothrombin fragment levels, as an in vivo moleculer indicator of the hemostatic activation and P-selectin levels, as a pletelet activation indicator, after plateletpheresis. Although there was an increase shown later, the values did not reach the basal levels and was not statistically significant. As a result the increase detected in the platelet-granulocyte, platelet-monocyte, platelet-lymphocyte aggregate levels after plateletpheresis support a hypercoagulable state in donors.
Benzer Tezler
- Sağlıklı donörlerde trombosit aferezinin bazı biyokimyasal parametreler ve QTc dispersiyonu üzerine etkisi
The effects of healthy donor platelet apheresis on the some biochemical parameters and QTc dispersion
ENDER YILMAZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2008
HematolojiCelal Bayar Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MİNE MİSKİOĞLU
- Sağlıklı donörlerde trombosit aferezi işleminin kanın reolojik özellikleri üzerine etkisinin araştırılması
Effect of thrombocyte apheresis applications on blood rheology properties in healthy subjects
HAKAN AKDAM
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2006
FizyolojiPamukkale Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ALİ KESKİN
- Gönüllü trombosit aferez vericilerinde single ve double trombosit aferezinin hemostatik testler üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of hemostatic tests with single and double platelets apheresis in donors
ŞERİFE TOK
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2013
HematolojiPamukkale Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HAKAN İSMAİL SARI
- Trombosit aferezine başvuran donörlerde, aferez öncesi ve sonrası oksidan-antioksidan durumunun araştırılması
Investigation of oxidant and antioxidant status of donors before and after platelet apheresis
BÜLENT ESEN
- Trima accel cihazının çoklu platelet aferezindeki etkinliği
The efficiency of trima accel device in multiple platelet apheresis
ZEKİYE PINAR İPEK EYVAZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2019
HematolojiSağlık Bilimleri Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUZAFFER KEKLİK