Mezenkimal tümörlerin tanı ve ayırıcı tanısında yeni immünohistokimyasal belirleyicilerin öneminin değerlendirilmesi
The evaluation of importance of new immunohistochemical markers for the diagnosis and differantial diagnosis of mesenchymal tumors
- Tez No: 426686
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFİLİZ GÖNLÜŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Mezenkimal tümörler, sarkom, İHK (MUC-4, TLE-1, MDM-2, CDK-4, STAT-6, TFE-3), Mesenchymal tumors, sarcoma, immunohistochemistry (MUC-4, TLE-1, MDM-2, CDK-4, STAT-6, TFE-3)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Mezenkimal neoplaziler kimi zaman en deneyimli patologlar için bile tanısal tuzaklar içerir. Mezenkimal tümörler 50'den fazla malign ve 100'den fazla benign alt tip içerirler. Bu tümörler, nadir görülmeleri ve çok çeşitli morfolojileri nedeniyle zor tanınırlar. Sarkomlar, erişkinlerde görülen tüm solid tümörlerin % 1'ini oluşturur. Tanıya ve ayırıcı tanıya yönelik olarak son yıllarda moleküler genetik ve immünohistokimyasal belirleyicilerde sürekli yeni gelişmeler olmaktadır. Bu çalışmanın amacı daha önce sarkom tanısı alan olguların WHO 2013 sınıflamasına dayandırılan yeni bilgilerle ve yeni immünohistokimyasal belirleyicilerle tanısal olarak yeniden değerlendirilmesi, mezenkimal tümör tanısında bu belirleyicilerin öneminin saptanmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2000 yılından günümüze kadar tanı almış 183 malign mezenkimal tümör olgusu 2013 WHO sınıflamasına göre yeniden değerlendirilmiştir. Ayrıca tanı anında uygulanmış olan immunhistokimyasal yöntemlere ek olarak morfolojilerine göre uygulanan yeni belirleyicilerle (MUC-4, STAT6, TLE1, TFE3, MDM2, CDK4) yeniden incelenmiş ve tanı değişiklikleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada 183 olgudan 61'inin tanısı değişmiştir. Bunlardan 20 olgunun tanıları 2013 yılında değişen WHO sınıflamasıyla MFH iken andiferansiye PS olarak, 3 olgu ise yeni sınıflamaya Miksofibrosarkom tanısınının girmesiyle MFH'den Miksofibrosarkom olarak değişmiştir. 38 olgunun ise uygulanan immünohistokimyasal belirleyiciler ile tanıları değiştirilmiştir. Tanısında en sık değişiklik olan gruplar leiomyosarkom ve liposarkomdu. Sonuç: Yeni immünohistokimyasal belirleyiciler yumuşak doku tümörlerinin tanısında son derece önemli role sahiptir. Ancak bu belirleyicilerin tanıya katkısı, deneyimli bir patolog tarafından morfolojik değerlendirme yapılıp, uygun olanların seçimi ile mümkündür.
Özet (Çeviri)
Background: Mesenchymal neoplasms have diagnostic challenges for even the most experienced pathologists. Mesenchymal tumors have more than 50 malignant and more than 100 benign subtypes. These tumors are hard to diagnose due to their rarity and their morphology. Sarcomas consititute 1% of all solid tumors found in adults. In the last years, there have been continuously new developments in the molecular genetics and immunohistochemistry markers in terms of diagnosis and differential diagnosis. The aim of this study is to re-evaluate the previously reported sarcomas in the light of new knowledge based on the 2013 WHO classification and newly found immunohistochemical markers and to determine of the importance of these new markers for the diagnosis of mesenchymal tumor. Design: A hundred and eighty three soft tissue sarcoma cases that were diagnosed at Pathology Department of Cukurova University Medical Faculty between 2000 to present were included in this study. These cases were re-evaluated based on 2013 WHO classification and new immunohistochemical markers (TLE1, MUC4, MDM2, CDK4, TFE3, STAT6) were applied as morphologic features and the changes in diagnosis were evaluated. Results: The diagnosis of 61 cases out of 183 was changed in this study. Among these cases, 20 of MFH were re-named as PS and three of MFH cases were re-named as Myxofibrosarcoma owing to the new WHO classification 2013. The diagnosis of the 38 cases were changed due to new immunohistochemical markers. The most alteration of the diagnosis of sarcoma groups were leiomyosarcoma and liposarcoma. Conclusions: New immunohistochemical markers have assumed an increasingly important role in diagnosis and differantial diagnosis of soft tissue tumors. However, the contribution of all of these markers to the diagnosis depend on careful morphologic evaluation and the choice of right markers by experienced pathologist.