Mayıs papatyası (Matricaria recutita L.)'nda farklı ekim zamanları ve çeşitlerin agronomik-teknolojik özelliklere etkisi
Effects of different sowing times and varieties of german chamomilla (Matricaria recutita L.) on agronomic-technological characteristics
  1. Tez No: 426826
  2. Yazar: UĞUR TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLCAY ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Matricaria recutita L, ekim zamanı, çeşit, Bodegold, Zloty Lan, uçucu yağ, agronomik, verim, Matricaria recutita L, sowing date, variety, bodegold, Zloty Lan, essential oils, agronomic, yield
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, mayıs papatyası (Matricaria recutita L.)'nda farklı ekim zamanları ve çeşitlerin agronomik-teknolojik özelliklere etkisini belirlemek amacıyla, 2014 yılında ADÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nin Tarla Bitkileri Bölümüne ait deneme tarlasında yürütülmüştür. Çalışmanın materyalini mayıs papatyası (Matricaria recutita L.)'nın Bodegold ve Zloty Lan isimli iki tetraploid çeşidi oluşturmuştur. Zloty Lan Almanya, Bodegold ise Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden temin edilmiştir. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekrarlı olarak kurulmuştur. Denemede ana parselleri 5 ekim zamanı (1 Ekim, 15 Ekim, 1 Kasım, 15 Kasım, 1 Aralık) ve alt parselleri 2 çeşit (Bodegold, Zloty Lan) oluşturmuştur. Mayıs papatyasında farklı ekim zamanları ve çeşitlerin yaş çiçek verimi üzerine etkisi istatiksel olarak önemli bulunmuştur. En yüksek yaş çiçek verimi 1. Ekim Zamanından 61.61 kg/da olarak elde edilmiştir. Araştırmada, mayıs papatyası için ortalama bitki boyu değerleri 45.43-55.20 cm, ortalama çiçek çapı 25.24-27.53 mm, ortalama yeşil herba verimi 130-332.3 kg/da, ortalama yaş çiçek verimi 19.74-61.61 kg/da, ortalama drog herba verimi 35.5-73.5 kg/da, ortalama drog çiçek verimi 7.4-13.3 kg/da, ortalama uçucu yağ oranı %0.025-0.083, ortalama uçucu yağ verimi 0.020-0.090 L/da olarak bulunmuştur. Uçucu yağın ana bileşenleri bisabolol oxide a ve bisabolone oxide olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effects of different sowing time and different varieties of German chamomilla (Matricaria recutita L.) on agronomic and technological characteristics in experimental fields of Research and Practice Farm of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture in Adnan Menderes University in 2014. Two different tetraploid Matricaria recutita L. (Bodegold and Zloty Lan) genotypes were used for this study. Zloty Lan was provided from Germany and Bodegold was provided from Atatürk Central Horticultural Research Institute. Trial was conducted according to split plot experimental design with 4 repeatedly. Trial factors consist 5 planting time as main plots (1 October, 15 October, 1 November, 15 November, 1 December) and 2 genotype as sub plots (Bodegold and Zloty Lan). There effect of sowing times and genotypes was found statistically significant on fresh flower yield. The highest flowers yield was found 61.61 kg/da. The mean values obtained in this study; mean plant height 45.43-55.20 cm, diameter of the mean flower 25.24-27.53 mm, mean of biomass 130-332.3 kg/da, mean of fresh flower yield 19.74-61.61 kg/da, mean drug herb 35.5-73.5 kg/da mean drug flower 7.4-13.3 kg/da, mean of essential oil ratio %0.025-0.083 and mean of essential oil yield 0.020-0.090 L/da, respectively. The main component of essential oil has been identified as bisabolol oxide a and bisabolene oxide.