Rat torasik aortunun vasomotor aktivitesi üzerine 4-hydroxyacetophenone'un etkilerinin in vitro araştırılması
In vitro invastigation effects of 4-hydroxyacetophenone on rat torasic aorta's vasomotor activity
  1. Tez No: 426890
  2. Yazar: VOLKAN GELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort, 4-HAP, rat, fenilefrin, KCI, Aorta, 4-HAP, rat, phenilephrine, KCl
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Halk arasında“kır nanesi”olarak da bilinen Z. clinopodioides Lam. dan vasodilatatör etkinliği olan acacetin, apigenin, chrysin, thymonin gibi flavonoidler, acetovanillone, 4-HAP gibi fenolük bileşikler ve sinnamik asit derivatı olan ethyl 4-coumarate olmak üzere yedi bileşik izole edilmiştir. Yaptığımız bu çalışma ile bir fenolik bileşik olan 4-HAP'ın izole rat torasik aortunda vazodilatatör etkinliğin mekanizmasını belirlemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 40 adet erkek ergin Sprague Dawley cinsi rat kullanıldı. Ratlar, anestezi altında servikal dislokasyon metodu ile ötenazi edildiler. Göğüs boşluğu açılarak yaklaşık 1cm boyutunda torasik aort izole edildi. Aort halkalarının bir kısmının endoteline dokunulmazken bir kısmının endoteli mekaniksel olarak kaldırıldı. Hazırlanan halkalar içerisinde Krebs solüsyonu bulunan 20 ml'lik organ banyosuna yerleştirildi. Halkalara 1g gerim uygulanarak 1 saatlik inkübasyon periyoduna bırakıldı. İnkübasyon periyodu sonunda banyoya FE, KCl, nifedipine, L-NAME, 4-HAP, SQ22.536, ODQ, ACh, SKF96365, Propranolol, Atropin, TEA, Gibenclamide, 4-aminopyridine ve U73122 bir protokol çerçevesinde uygulandı. Bulgular: L-NAME varlığında FE ile indüklenmiş endotelli aort düz kas kontraksiyonları üzerine 4-HAP'ın vasorelaksan etkisinin önemli derecede engellendiği belirlendi. Yine 4-aminopyridine ve nifedipine varlığında FE ile indüklenmiş endotelsiz aorta halkaları üzerine 4-HAP'ın vasorelaksan etkisinin önemli ölçüde engellendiği görüldü. Sonuç: 4-HAP'ın FE ve KCI ile oluşturulan kontraksiyonları gevşettiği bu etkinliğin endotelli dokularda L-NAME varlığında önemli ölçüde azalmasından dolayı NOS yolağından olduğu belirlendi. Endotelsiz aort halkalarında nifedipine ve 4-aminopyridine varlığında 4-HAP'ın gevşetici etkinliğinin önemli ölçüde azalmasından dolayı etkinliğin K+ kanalı ve L-tipi Ca+2 kanalı yolundan olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Z. clinopodioides Lam. is also known as a ''Field Mint'' Seven compounds which have vasodilator activity have been isolated from Z. clinopodioides Lam. and two of them are phenolics compounds and these are acetovanillone, 4-HAP, four of them are flavonoids and these are acacetin, apigenin, chrysin, thymonin one derivat of cinnamic acid and ethyl 4-coumarate. In this study, it was aimed to define vasodilator activiy mechanisms of fenolic compound 4-HAP on isole rat torasic aorta. Material and Method: In this study 40 male adult Sprague Dawley type of rat were used. Prepared rings were laid out into the 20 ml organ bath with Kreb solution. Rings were stretched by 1g and they were left to 1 hour incubation period. In the end of the incubation period, FE, KCI, nifedipine, L-NAME, 4-HAP, SQ22.536, ODQ, ACh, SKF96365, Propranolol, Atropin, TEA, Gibenclamide, 4-aminopyridine and U73122 were implemented to bath with a protocol. Results:. Mechanisms of this relaxed effect was assigned by using antagonists. It was observed that Vasorelaksan effect of 4-HAP on endothelilal aorta straight muscle contractions which had been inductioned by FE under the existance of L-NAME was considerably inhibited. Conclusion: It was stated that 4- HAP relaxed FE and KCI contractions and owing to this activity endothelilal tissues on L-NAME existance notably decreased because of NO networkway. It is firmly believed that as relaxed effect of 4-HAP declines remarkably under the existance of 4-aminopyridine and nifedipine on unendothelilal aorta rings, activity could be on K+ canal and L-type Ca+2 chanal.