Birinci basamakta çalışan hekim, ebe ve hemşirelerin kadına yönelik aile içi şiddeti tanıma ve bildirim konusundaki tutum ve davranışları
Attitudes and behaviors of the primary care physicians, midwives and nurses in the recognition and reporting of domestic violence against women
  1. Tez No: 427010
  2. Yazar: AYŞEGÜL TAŞKIRAN ÇATAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ÖZŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: women, violence, attitude, report, physician
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kadına yönelik şiddet; dinine, diline, ırkına, eğitim düzeyine, kültürüne ve yaşına bakmaksızın dünyada ve Türkiye'de gün geçtikçe artmaktadır. Bu araştırma, kadına yönelik şiddeti anlama ve ortaya çıkarmada, önemli bir basamak olan birinci basamak sağlık çalışanlarının, bu konuyla ilgili bilgilerini ve bildirimde bulunma konusundaki tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı kesitsel bir çalışmadır. Çalışmanın evrenini Denizli, Pamukkale ve Merkezefendi ilçelerinde ki toplam 50 ASM ' de çalışan 158 hekim ve 158 ebe-hemşire oluşturmuştur. Araştırmaya 50 ASM' de çalışan 316 kişiden 266 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak 22 soruluk anket formu ve“Hemşire, Ebe ve Hekimlerin Kadına Yönelik Şiddet Belirtilerini Tanımalarına Yönelik Ölçek”kullanıldı. Çalışma grubunun yaş ortalaması 42,6 ± 6,5 idi. Çalışma grubunun % 66,3' ü kadındı. Araştırma kapsamındaki katılımcılardan % 48,5' i hekim, % 39,5' i ebe, % 12' si hemşireydi. Araştırma grubunun TÖP' larına baktığımızda, ortalama 19,3 ± 4,2 puan alındığı görülmektedir. Buna göre“HEHKYSBTY Ölçek”puan hesaplaması sonucunda bilgi düzeyleri“ kısmen yeterli ”olarak hesaplanmıştır. Araştırma grubunun % 89,4' ü meslek hayatı boyunca, aile içi şiddete uğradığı için kendisine başvuran kadın hastası olduğunu belirtti. Araştırma grubunun şiddete uğrayan kadın hastaya yaklaşımları incelendiğinde; sadece % 22 kadarı muayene edip sağlık raporu hazırladığını belirtirken, % 18 civarı ise 155' i arayarak polise haber verdiğini belirtmiştir. AİŞ şikâyeti ile başvuran hastası olup, bildirimde bulunmayan sağlık personeline, kendilerini bildirimde bulunmaktan alıkoyan sebep /sebepleri sorduğumuzda; yarıdan fazlası en yüksek oranda AİŞ' i tespit etseler bile kadınların şiddet uygulayan bireyle birlikte yaşamaya devam etmesi nedeniyle bildirimde bulunmadıkları yanıtını vermişlerdir. Anahtar Kelime: kadın, şiddet, tutum, bildirim, hekim
Özet (Çeviri)
Violence against women is increasing in the world and Turkey. This research, to understand and uncover violence against women, the primary health care, information related to this issue and conducted to determine the attitudes and behavior regarding to notify a descriptive cross-sectional study. This descriptive study aims at determining the knowledge levels and attitudes of healthcare professionals who are the first to get confronted with female victims of violence. The study was conducted on 158 nurses, midwives, and 158 physicians of 50 primary healthcare centers in Pamukkale and Merkezefendi counties of Denizli. In collecting data; 'nurses and midwives depincting indications of violence directed at woman scale' and containing the doctors, nurses and midwives attitude 22 questions related to violence directed at woman were used. Average age of participants is 42,6 ± 6,5. 66,3 % of participants is woman. Respondents were 48,5% physician, 39,5% of midwives, nurses 12%. The research group has received an average of 19,3 ± 4.2 percentage points. 89.4% of the study group said that their had female patient applicant itself Domestic Violence For suffered during his career. when the research group of the violence women patient analyzed approaches; only about 22% of (52 people) said stating that examination and prepare a medical report, Some 18% (41 people) stated that alerted the police. We ask the medical personnel without notice, why has not prevented them from reporting; The highest rate of domestic violence even if they detect continue to implement the individual women living with violence.