Plasenta previa olgularında risk faktörleri ve perinatal sonuçların değerlendirilmesi
Evaluation of the placenta previa case and risk factors perinatal outcome
- Tez No: 427050
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, plasenta invazyon anomalisi, sezaryen histerektomi, obstetrik kanamalar, maternal mortalite, Placenta previa, abnormalities of placental invasion, cesarean hysterectomy, obstetric hemorrhage, maternal mortality
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Plasenta previa, uygun olmayan plasentasyonun bir sonucu olarak plasentanın internal servikal os üzerinde veya yakınında yerleşmiş olması durumudur ve son trimester kanamalarının en sık nedenidir. Bu nedenle maternal ve perinatal morbidite ve mortalitenin önemli bir nedenidir. Çalışmamızda plasenta previa vakalarında risk faktörlerinin belirlenerek risk altındaki hastaların belirlenmesi, erken tanı ve gerekli tedbirlerin önceden alınarak maternal mortalite ve morbiditenin azaltılmasını amaçladık. Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı kliniğine 01.01.2007 tarihinden itibaren başvuran, plasenta previa tanısı konulup doğumu kliniğimizde gerçekleştirilen, 22 hafta ve 500 gram üzerinde ve dosya verilerine ulaşılan 168 gebe çalışmaya alınmıştır. Hastalara ait demografik veriler, jinekolojik ve obstetrik öyküleri, tanı konulduğundaki gebelik haftaları, geliş şikâyetleri, tokoliz alıp almadıkları, doğum şekli (sezaryen/vajinal doğum), vakanın alınma şekli (acil/elektif), operasyon süreleri, cilt ve uterus insizyon şekilleri, plasental invazyon olup olmadığı, intraoperatif veya postoperatif yapılan kan transfüzyon tipleri ve miktarları, anestezi şekli (genel/spinal), operasyon sırasında veya operasyon sonrası komplikasyon gelişen hastalarda yapılan ek sütür veya cerrahi gereksinim, yenidoğan cinsiyet, ağırlık, 1. ve 5. dakika Apgar skorları, yoğun bakım gereksinimleri ve süresi, kot ihtiyacı ve süresi, yatış endikasyonları, surfaktan ihtiyacı ve dozu, kord kan gazı pH değerleri, morbidite ve mortalite olup olmadığı, anne yoğun bakım ihtiyacı, süresi, komplikasyonları, morbidite ve mortalite olup olmadığı, operasyon öncesi ve sonrası hastanede kalış süreleri, operasyon öncesi ve sonrası kan değerleri, operasyon yılı, son adet tarihlerine göre erken gebelik ayları, elektronik arşiv veri tabanından, hasta dosya bilgilerinden ve ameliyat notlarına ulaşılarak temin edilmiştir. Çalışmamız süresince kliniğimizde toplam 13703 doğum geçekleşmiş, yıllara göre sezaryen oranlarında ise artış, bu artışa paralel olarak plasenta previa ve PİA artış saptanmıştır. Sezaryen oranı %58,95; plasenta previa sıklığı %1,22; PİA sıklığı %0,23 olarak saptanmıştır. Risk faktörleri olarak ileri yaş, gandmultipar olma, parite artışı, geçirilmiş uterin cerrahi öyküsü, geçirilmiş d&c öyküsü, çoğul gebelik, erkek fetüs olarak saptanmıştır. Son adet tarihleri Kasım-Aralık-Ocak ve Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında olan hastaların risk altında olabileceği saptanmıştır. Preoperatif hospitalizasyon yapılanlar ile yapılmayanlar hastalar arasında mortalite ve morbidite açısından fark izlenmedi. Plasenta previa olgularında altta yatan değiştirilebilir risk faktörleri azaltılması veya önlenmeye çalışılması, erken tanı konulması, takiplerin yoğun bakım, kan merkezi ve yenidoğan yoğun bakım imkânları iyi tersiyer merkezlerce yapılması çok önemlidir. Gerekli preoperatif ve intraoperatif tedbirler alınarak oluşturulan multidisipliner deneyimli ekiplerce bu operasyonların yapılması ile maternal, perinatal mortalite ve morbiditenin en aza indirileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Placenta previa is a condition unsuitable placentation as a result of the placenta is located on internal cervical os or near and is the most common cause of bleeding in the last trimester. Therefore it is an important cause of maternal and perinatal morbidity and mortality. In our study, determining the risk factors for placenta previa case, the identification of patients at risk in, early diagnosis, taking necessary measures in advance of and aimed at reducing maternal mortality and morbidity. Cumhuriyet University Research Hospital of Obstetrics and Gynecology Department of the clinic to the applicant as of 01.01.2007, has been accessed 168 pregnant women placenta previa diagnosed with birth in our clinic, 22 weeks and to over 500 grams and data files. The demographic data of the patients, gynecological and obstetric histories, diagnoses when gestational age, develops complaints, they have received tocolysis, mode of delivery (cesarean section / vaginal delivery), cases taken shape (urgent / elective), operation time, skin and uterine incision forms, placental whether the invasion, intraoperative or postoperative made blood transfusion types and quantities, kind of anesthesia (general / spinal), and additional suture made in patients with postoperative complications during the operation or operations or the need for surgery, neonatal gender, weight, at 1 and 5 minutes Apgar score, intensive care requirements and duration, elevation requirements and duration of hospitalization indications, surfactant needs and dose, cord blood gas pH, morbidity, and whether mortality, maternal intensive care, duration, complications, whether morbidity and mortality, operations before and after the hospital stay, operative blood values before and after the operation in the early months of pregnancy, according to the last menstrual history were obtained by accessing information from patient files, electronic archive from the database and operative notes. Our study had a total of 13,703 births willingly go during our clinic, the increase in cesarean rates over the years, in parallel with the increase in placenta previa and PIA increase was determined. Cesarean rate 58,95%; placenta previa 1,22%; PIA frequency was found to be 0,23%. Risk factors include older age, there is gandmultiparity, increased parity, previous history of uterine surgery, previous history of D & C, multiple pregnancy, has been identified as the male fetus. Date of last menstrual patients with November, December, January and May-June-July-August was determined to be at risk. No difference was observed about mortality and morbidity between preoperative hospitalization or not. Cases of placenta previa in the underlying modifiable risk factors or to attempt to reduce preventable, early diagnosis, follow-up of intensive care, blood center and neonatal intensive care tertiary center of good opportunities to make is very important. Required multidisciplinary preoperative and intraoperative measures developed in accordance with the performance of these operations maternal experienced teams, we believe that minimizing perinatal mortality and morbidity.