Serebral palsili çocukların annelerinin ortopedik girişim öncesi ve sonrası bakım yükünün belirlenmesi
Determination of mothers of children with cerebral palsy orthopedic care initiatives before and after load
- Tez No: 427199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Bakım Yükü, Hemşirelik, Cerebral Palsy, Care Burden, Nurses
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Serebral palsi (SP) yaşam boyu bakım gerektiren ve çeşitli tedavilerle sürekli desteklenmesi gereken bir hastalıktır. SP'li hastaların tedavisinde multidisipliner yaklaşım ve aile desteği önemlidir. Bu süreçte çocukla primer ilgilenen ve bakım yükünü üstlenen kişiler çoğunlukla annelerdir. Bu çalışma serebral palsili çocuğu olan annelerin bakım yüklerini belirlemek amacıyla planlandı. Çalışma Özel bir hastanede yüz yüze görüşme yöntemi ile yapıldı. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanmış olan annelerin sosyodemografik ve bakım vermeye ilişkin özelliklerini içeren 12 soruluk kişisel bilgi formu ve Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği kullanıldı. Çalışmada elde edilen verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel analiz için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı 15.0 versiyonu ve GraphPad InStat demo versiyonu kullanıldı. Bu çalışmaya katılan annelerin yüzde 54,6'sının 31-40 yaş aralığında olup yaş ortalamaları 34,26±6,55 idi. Annelerin bakım konusunda en fazla psikolojik destek konusunda zorlandıkları belirlendi. Ortopedik girişimlerin SP'li çocuğun bakımında primer rol oynayan annelerin bakım yükünü arttırdığı bulundu. Ayrıca Çocuk sayısının artması, çocukta ek sağlık problemlerinin bulunmasının bakım yükünü arttırdığı belirlenmiştir. SP'li çocuğu olan annelerin bakım yükleri; ameliyat öncesi 29,29, ameliyat sonrası (1 hafta sonra) 32,08 ve kontrol dönemi (1,5 ay sonra) 30,76 olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Cerebral palsy (CP) is a chronic disease which requires life time close care and various supportive treatments. Multidisciplinary approach and family support are vital in treatment of CP patients. During treatment of CP usually mothers give the primary care to their sick child and consequently bear the burden of CP. This study aimed to evaluate care burden of the mothers of children with CP. Study was conducted as face to face interview with mothers. During the study Zarit Care Burden Scale and a form of 12 questions involving information about sociodemographic data and conditions of care giving of participated mothers. 54,6 percent of participants were in the range of 31 to 40 years old and the mean age was 34.26±6,55. We found that the major complaint of the mothers during care giving was receiving insufficient psychological support. It is also found that orthopaedic interventions increase care burden of the mothers of children with CP. Number of children in family, additional health issues of the child and need of the child for continuous accompany are found to be other important factors increasing the care burden. Care burden of mothers of children with CP; 29.29 preoperatively, postoperatively (after 1 week) 32.08 and control period (1.5 months) was found to be 30.76.