Belediyelerde performans denetimi ve Türkiye'deki durumun değerlendirilmesi
Performance auditing in municipalities and evaluation of Turkey's case
  1. Tez No: 427414
  2. Yazar: RIDVAN ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Belediyeler Belediyelerde Denetim Performans Ölçümü Performans Denetimi, Municipalities Audit in Municipalities Performance Measurement Performance Auditing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bütçe ve Mali Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Belediyeler, ülke sınırları içerisinde halkın yerel ve ortak nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan, karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip anayasal kuruluşlardır. Belediyeler, Anayasa ve diğer kanunlarla kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için kamu kaynaklarını kullanırlar. mükelleflerin ödedikleri vergilerin karşılığı olan bu kaynaklarla hangi hizmetlerin gerçekleştirildiği, yerel halkın ihtiyaçlarının dikkate alınıp alınmadığı ve hizmetlerin verimli, etkin ve tutumlu bir şekilde sunulup sunulmadığı konusunda hem parlamentonun hem de vatandaşların güvenilir ve doğru bilgilere ihtiyacı vardır. bu bilgilerin yanıltıcı olup olmadığının veya gerçeği ne kadar yansıttığının tespit edilebilmesi için belediyelerin denetlenmesi gerekmektedir. Tezde belediyelerde uygulanmakta olan denetim türleri ve bunları denetleme yetkisine sahip birimler incelenmiştir. tezin asıl konusu olan performans denetimi tüm yönleriyle açıklanmaya çalışılmış ve belediyelerde performans denetimi açısından ülkemizdeki mevcut durum değerlendirilmiştir. Mevzuat başta olmak üzere belediyeler, denetim birimleri, denetim geleneği, vatandaş ve kamuoyu ile ilgili sorunlar tespit edilerek belediyelerde etkin bir performans denetimi için yapılması gerekenler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Municipalities, constitutional organizations have administrative and financial autonomy, which constituted to meet local and common necessities of public in national boundaries. Their decision making bodies are created by voters. They use public resources to discharge entrusted tasks in constitution and other legislations. Both parliament and citizens need reliable and correct information about these resources which correspond to paid taxes, whether consider local resident needs and service are performed efficiently, effectively and economically and which services are realized. Municipalities have to be audited in order to determine these information reflect the facts or whether they are misleading. In this paper, types of audit which are applied in municipalities and audit institutions were examined. Performance auditing which is the main subject of thesis has been tried to explain in all its aspects. Also current situation was evaluated with regards to performance auditing in municipalities. Issues were defined which related to legislation, municipalities, audit units, audit tradition, citizen and public opinion. Things to do for an effective performance auditing in municipalities are revealed.