Vergilendirme alanında Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun değerlendirilmesi ve Bursa ilinde bir araştırma
The evaluation of individual appeal to the Constitutional Court i̇n the field of taxation anda a research i̇n Bursa
  1. Tez No: 427416
  2. Yazar: ESRA UYGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Başvuru, Anayasa Yargısı, Anayasa Mahkemesi, Vergi Uyuşmazlıkları, Vergi Cezaları, Temel Hak ve Özgürlüklerin Korunması, Individual Application, Constitutional Jurisdiction, Constituonal Court, Tax Dispute, Tax Penalties, Protection of Fundamental Rights andFreedoms
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Günümüzde birçok devlet, temel hak ve özgürlüklerin kamu işlemlerine karşı korunması amacıyla, bireylere Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanımışlardır. Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu, 2010 yılında yapılan halk oylaması ile kabul edilip, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunla hukukumuza girmiştir. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu uygulamasını ele aldığımız bu çalışmada amaçlanan; temel hakların etkili biçimde korunmasına yönelik olarak, Vergilendirme alanında Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bireysel başvurunun işleyişini, koşullarını ve uygulanabilirliği araştırılacaktır. Bu amaçla tez çalışması 3 ana bölüm halinde planlanmıştır. Birinci bölümde vergi uyuşmazlıklarının çözümünde Anayasa Mahkemesi'nin yeri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde temel hak ve özgürlükler ile bireysel başvuru yolu uygulaması, üçüncü bölümde ise, çalışmanın asıl amacını oluşturan vergilendirme alanında bireysel başvuru yolu uygulaması ve verilen kararların değerlendirilmesi yapılacaktır. Sonuç kısmında da uygulamanın başarıya ulaşması için gerekli görülen eleştiri ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, many government have recognized their citizens the right to individual appeal to constitutional court for protection of basic rights and freedoms against public proceedings. In Turkey, individual appeal to the constitutional court is accepted according to the referandum in 2010 by Law No. 6216 Organization and trial procedures of the Constitutional Court, is entered to our law will be announced individually remedy to the Constitutional Court. We aim in this study on“individual appeal to right”to examine the procedures, condition and applicability of indivual appeal to the constitutional court in the field of taxation directed to the protection of basic rights and freedoms effectively. In this aim, this thesis is planned as three main sections. In the first section of study has focused on the place of the costitutional court in the resolution of tax dispute. In second section basic rights and freedoms with individual appeal; and in third section, individual appeal to the constitutional court in the field of taxation which constitutes the main objective study and will be assessed decisions. In the conclusions section.are included critism regarding the requirements for he success of this institution and proposals.