Bilgi merkezlerinde kullanıcının inovasyona katkısı
User contributions to innovation in information centers
- Tez No: 427521
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA KANDUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Merkezleri, İnovasyon, İnovatif Fikirler, Information Centers, Innovation, Innovative ideas
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüze kadar 'inovasyon' kavramı hakkında birçok faklı tanımlama yapılmıştır ve gelecekte yeni tanımlamaların da yapılacağı aşikârdır. Yapılan çoğu tanımlamada tanımı yapan araştırmacı kendi çalışma alanından bir bakış açısı ile konuyu ele almış olacağından çoğu tanımda farklı yönleri ön plana çıkmıştır. Bununla beraber tanımlamaların birçoğunda göze çarpan ortak nokta inovasyonun eskisine göre daha iyi sonuçlar verecek şekilde geliştirilmiş yeni ürün ve hizmetler olduğudur. İşletmeler için geçmişten günümüze inovasyon ürün ve hizmetlerde fark yaratarak müşteri ve/veya kullanıcıların dikkatini çekmek için üzerinde durulan bir konu olmuştur. Bilinen en eski tarih dönemlerinden günümüze, insanlar bireysel veya kolektif olarak günlük yaşamlarını kolaylaştıran ürün ve hizmetlerin daha iyisine sahip olmak için birtakım çalışmalar yapmıştır. Bugün artık işletmeler için sektördeki liderlerin arasında yer alabilmek ve bunu devamlı hale getirebilmek için ucuz ürün ve hizmet sunmanın tek başına yeterli olmadığı anlaşılmış ve sektörde rakiplere karşı birçok alanda fark yaratmak zorunluluk haline gelmiştir. İşletmeler bu farkı yaratabilmek için insanların sahip olduğu hayal gücüne, farklı yaklaşımlarına ve yaşadığı tecrübelere ihtiyaç duymaktadır. Şartların hızla değiştiği iş dünyasında, sektördeki rakiplerden önde olabilmek için ilkleri sunmak ve lider konuma gelmek her işletme için ana hedef haline gelmiştir. Bu sebeple, inovatif fikirlere sahip olmak organizasyonların bugün üzerinde en çok çalıştığı konulardan birisi olmuştur. İnovatif fikirler, sektörde yaşanan hataları ve eksikleri görmek, gizli kalmış ihtiyaçların ortaya çıkarılması ve nihayetinde sektörü geleceğe taşımak için son derece önemli ve gereklidir. Bilgi merkezleri de kar amacı güden işletmeler gibi değişime ve gelişime açık olup, sektörde rakipleriyle kıyasıya bir yarış içerisindedir. Bilgiyi toplama, koruma ve talep edildiğinde sunma gibi temel görevleri olan bilgi merkezleri, hizmet sunduğu insanlara daha iyi, daha hızlı ve farklı yollardan hizmet sunma gayreti içerisindedir. Geçmiş yüzyıldaki bir bilgi merkeziyle, günümüzde hizmet veren bir bilgi merkezinin sahip olduğu özellikler karşılaştırıldığında aradaki büyük farklar hemen kendini belli edecektir ve bu farklar her geçen gün daha da artmaktadır. İnovasyon yapmanın temelinde yaratıcı fikirler bulunmaktadır. Bilgi merkezleri de işletmeler gibi inovatif fikirleri toplayıp geliştirerek kullanıcılara alternatif ve daha yararlı ürün ve hizmetler sunarak sektöre farklılıklar kazandırmak için bir takım çalışmalar yapmaktadır. Yine işletmelerde olduğu gibi bilgi merkezlerinde de inovatif fikirlere kaynaklık eden en önemli unsurların başında hizmet sunduğu insan kitlesi gelmektedir. Kullanıcılar sahip oldukları bireysel özelliklerin yanında edindikleri tecrübelerle birlikte inovasyonlara kaynaklık edebilmektedirler. Bugün bunun farkına varan çoğu bilgi merkezi kullanıcılarla daha yakın ilişkiler kurarak onlardan inovatif fikirler toplamakta ve sektöre yeni hizmetler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Until today, many different types of definitions have been made for the term of“innovation”and undoubtly, new innovation definitions are going to be made in the future. Each of these definitions reflect researchers' own perceptions due to their specific study fields, however these definitions also have common points in terms of product and service development necessities. From past to present innovation has been an important topic for the companies which want to attract their customers with their products and service. Even in the past people always studied to have better products and service to make their lives easier. Nowadays it is not enough for companies to provide cheap products and service for their clients to be the leader at their industry, as they need to create difference to compete with their rivals. In order to create this difference, companies need imagination and experience. In today's business world, companies should present new experiences to their clients in order to beat their rivals; therefore innovative ideas are very important for the organizations. Innovative ideas play a major role to reveal hidden problems, because this is a very important practice to resolve the defects and make the process better. Non-profit organizations like information centers are also in competition with their rivals. Information centers which need to collect, save and provide the information when needed, strive for satisfying their customers' needs. If an information center from last century is compared to today's one, differences between two of them can be observed easily and these differences are more likely to increase in the future. Creative ideas are very important to make innovation. Information centers, similar to companies, collect innovative ideas and develop those ideas to produce useful products and service. Customers of information centers are the most important source for them in order to produce innovative ideas. In addition to, characteristics features, experience of the users is a very important source for making innovation. Today many information centers which are aware of this fact are getting closer with their users to collect innovative ideas.