Evli bireylerde bağlanma tarzları ve erken dönem uyum bozucu şemaların evlilik doyumu ile ilişkisi
The relationship of marital satisfaction with attachment styles and early maladaptive schemas in married i̇ndividuals
  1. Tez No: 427604
  2. Yazar: GÖZDE ALTUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM NARTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Dönem Uyum Bozucu ġemalar, Bağlanma Tarzları, Evlilik Doyumu, Evlilik, Early Maladaptive Schemas, Attachment Styles, Marital Satisfaction, Marriage
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada evli bireylerin bağlanma tarzları ve erken dönem uyumsuz şemalarının evlilik doyumu ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde ikamet eden ve en az 1 senedir evli olan 158 evli birey oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-1), Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 (YŞÖ-KF3), Evlilik Yaşam Ölçeği (EYÖ) ve araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21 İstatistik Paket programı kullanılmıştır. Analizlerde ise Mann Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi, Pearson Korelasyon Katsayısı ve Lineer Regresyon Analizi kullanılmıştır. Pearson korelasyon katsayısı ile elde edilen sonuçlar, bağlanma tarzlarından kaçıngan bağlanma ve erken dönem uyum bozucu şemalardan kusurluluk, duyguları bastırma, sosyal izolasyon, duygusal yoksunluk ile evlilik doyumu arasında orta düzeyde olumsuz bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Araştırmada bağlanma tarzları ve erken dönem uyumsuz şemalar bağımsız değişkenler olarak, evlilik doyumu ise bağımlı değişken olarak belirlenmiştir. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordama düzeyini belirlemek amacıyla lineer regresyon analizi yapılmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre ; evlilik doyumunu kaçıngan bağlanma tarzı ve duygusal yoksunluk, sosyal izolasyon/güvensizlik, kendini feda şema boyutları olumsuz yönde anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Cezalandırılma şema boyutunun ise evlilik doyumunu olumlu yönde yordayıcı gücünün olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, relationship between attachment styles, early maladaptive schemas, and marital satisfaction of married individuals was investigated. The sample of this study consists of 158 individuals who have been married for minimum 1 year and reside in Istanbul. The instruments of the research were the Experiences in Close Relationships Inventory-I, the Young Schemas Questionnaire and Marital Life Scale. SPSS 21 Statistic Package Program was used to analyze data. In order to analyze the data obtained, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, Pearson correlation coefficient analysis, linear regression analysis methods were employed. The results which is obtained by Pearson Correlation Coefficient indicates that there is a negative mid-scale connection between avoidant attachment style and defectiveness of early maladaptive schemas, emotional inhibition, social isolation, emotional deprivation with marital satisfaction. In this study; independent variables are: attachment styles and early maladaptive schemas and dependent variable is: marital satisfaction. Linear regression analysis is applied to specify regression degree of independent variable on dependent variable. Due to regression analysis results; avoidant attachment style and emotional deprivation, social isolation/distrust, self-sacrifice schema dimensions predict marital satisfaction meaningfully negative. Punitiveness schema dimension has a power to predict marital satisfaction in a positive manner.