Türkiye'nin alt sektörler bazında yapay sinir ağları ile elektrik enerjisi tüketiminin 2030 yılına kadar tahmini
The forecasting of electricity energy consumption on sub-sectors bases of turkey by artificial neural network until 2030
- Tez No: 427653
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VECİHİ YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapay sinir ağları, sektörel elektrik enerjisi tüketimi, talep tahmini, zaman serileri, Artifical neural network, sub-sectoral consupmtion of electricity energy, demand forecasting, time series
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Enerji politikalarını belirlemede önemli araç olan tahmin çalışmaları tüm ülkelerde büyük ilgi görmektedir. Enerji stratejilerinin belirlenmesi konuyla ilgili dış politika, enerji güvenliği, kaynak planlama, enerji verimliliği başlıklarını yakından ilgilendirmektedir. Kısaca bahsedilen bu sebepler şehirler, ülkeler ve hatta küresel ölçekte talep, tüketim tahmin çalışmalarının önemini arttırmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'nin elektrik enerjisi tüketim tahmin çalışması yapay sinir ağları metoduyla sektörlere göre yapılmıştır. 1970-2013 yılları verilerine göre her bir alt sektör için GSYH, nüfus, ithalat, ihracat, sektörle ilgili farklı bağımsız değişkenlerle yapılan çalışma sebep-sonuç ilişkisine dayanmaktadır. Farklı metotlarla tahmin edilen bağımsız değişkenlerle 2030 yılına kadar olabilecek sanayi, konut ve hizmetler, tarım ve ulaşım elektrik tüketim miktarları belirlenmiştir. Çalışmada farklı bilgisayar programları kullanılmıştır. YSA çalışması için MATLAB programı kullanılmıştır. Tahmin sonuçları değerlendirilerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Forecasting is important tools in determining the energy policy work in all countries. Determination of energy strategies is closely connected with energy security, resource planning, energy efficiency titles. Briefly, these reasons increases the importance of demand forecasting studies for cities and countries. Electricity energy consumption on sub-sectors (industrial-residential and services-agriculture-transport) bases of Turkey is forecasted in this study by using artificial neural network. According to the 1970- 2013 year data, the study included GDP, population, import, export and different arguments for each sub- sector is based on cause-effect relationships. With arguments that can be estimated with different methods until 2030, consumption of electricity energy were determined for industrial, residential and services, agricultural and transportation. In the study used different computer programs, MATLAB is used for ANN. Results of estimation are evaluated and presented.