Cıva toksisitesi üzerine selenyumun koruyucu rolünün Oreochromis niloticus'un solungaç ve karaciğer dokularındaki oksidatif stres parametreleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of protective role of selenium on mercury toxicity by oxidative stress parameters in gill and liver tissues of Oreochromis niloticus
- Tez No: 427693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oreochromis niloticus, Cıva, Selenyum, Antioksidan Enzimler, Malondialdehit, Oreochromis niloticus, Mercury, Selenium, Antioxidant Enzymes, Malondialdehyde
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmada cıva (Hg) toksisitesini ve bu toksisite üzerine selenyumun (Se) koruyucu rolünü belirlemek için Oreochromis niloticus'un dokularındaki oksidatif stres parametreleri araştırılmıştır. Bu amaçla balıklar 4 ve 21 günlük sürelerle 0.01 ve 0.05 ppm Hg ile 0.01+0.01 ve 0.05+0.05 ppm Hg+Se karışımlarının etkisine bırakılmış ve solungaç ve karaciğer süperoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktiviteleri ile malondialdehit (MDA) düzeyleri belirlenmiştir. Hg'nin tek başına ve Se ile birlikte etkisinde incelenen oksidatif stres parametrelerinde dokuya, ortam derişimine ve etki süresine bağlı olarak önemli değişimlerin meydana geldiği belirlenmiştir. Cıvanın tek başına ve cıva+selenyum karışımının etkisinde özellikle de yüksek ortam derişimlerinde solungaç ve karaciğer SOD ve CAT aktiviteleri, 4 günlük süre sonunda anlamlı bir artış gösterirken (P˂0.05); 21 günlük süre sonunda ise anlamlı bir azalma göstermiştir (P˂0.05). Hg ve Hg+Se karışımının etkisinde her iki dokuda 4 günlük süre sonunda tüm ortam derişimlerinde önemli bir değişim göstermeyen (P˃0.05) MDA düzeyinin, 21 günlük süre sonunda yüksek ortam derişimlerinde anlamlı bir artış gösterdiği belirlenmiştir (P˂0.05). Sonuç olarak O. niloticus'ta belirlenen SOD ve CAT aktiviteleri ile MDA düzeylerindeki artış veya azalışların cıva+selenyum karışımına oranla cıvanın tek başına etkisinde daha fazla olduğu ve selenyumun cıvanın oksidatif toksisitesi üzerine koruyucu bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, to identify mercury (Hg) toxicity and whether selenium (Se) has any role in alleviation of this toxicity, it was investigated the alterations in oxidative stress parameters in tissues of Oreochromis niloticus. For this purpose fish were exposed to 0.01 and 0.05 ppm Hg and 0.01 ppm Hg+0.01 ppm Se and 0.05 ppm Hg+0.05 ppm Se for 4 and 21 days and gill and liver superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities and malondialdehyde (MDA) levels were determined. It was observed significant changes in all analyzed parameters due to tissue, medium concentration and exposure period in the exposure of mercury alone and mercury+selenium mixtures. In the Hg alone, and in combination with Se especially in their higher medium concentrations, the gill and liver SOD and CAT activities significantly increased at 4 days (P˂0.05), while they significantly decreased at 21 days (P˂0.05). In the exposure of Hg and Hg+Se and in the both tissues, it not determined significant alteration in the MDA levels at 4 days (P˃0.05), while they elevated in their higher concentrations at 21 days (P˂0.05). In conclusion, it was determined the observed increases or decreases in SOD and CAT activities and MDA levels in O. niloticus were higher in the Hg alone than Hg+Se mixtures and selenium has a protective effect on oxidative toxicity of mercury.