Kauçuk, türleri, özellikleri, üretim potansiyelleri, kullanım alanları, atık kauçuk geri kazanımı ve işlenme sistemlerinin araştırması
A research for rubber, types, characteristics, production potentials, areas of usage recycled rubber waste, and processing systems
- Tez No: 427742
- Danışmanlar: PROF. DR. FADİME TANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kauçuk, Geri Dönüşüm
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Endüstriyel olarak birçok alanda kullanılan kauçuk, gerek hammaddesi gerek nihai atıkların değerlendirilebilmesi açısından günümüzde çok sık karşımıza çıkmaktadır. Kauçuk, günümüzün vazgeçilmez bir parçası olmakla birlikte, ürün atıklarının nasıl değerlendirileceği de geniş olarak araştırılmaktadır. Kauçuk, günümüze doğal ve sentetik olarak iki temel başlıkta karşımıza çıkmaktadır. Doğal kauçuk bazı tropik bitkilerin sütümsü özsuyundan (lateks) doğal olarak elde edilir. Sentetik kauçuk ise petrol ve alkolün bileşimlerinden suni olarak elde edilen bir malzemedir. Sentetik kauçuk, kauçuk kullanım alanlarının artması ile birlikte kauçuğa olan ihtiyacı karşılamak amacı ile üretilmeye başlanmıştır. Kauçuk sektörünün hızla büyümesi, ürünü elde etmenin yanı sıra oluşan kauçuk atıklarının çeşitli yöntemlerle geri kazanılmasının da önemini artmıştır. Ayrıca her alanda geri dönüşümün öneminin artması ile birlikte kauçuk geri dönüşüm araştırmaları hız kazanmıştır. Bu çalışmada, kauçuk malzemesinin genel özellikleri, Türkiye'de ve dünyada üretimi, kullanım potansiyeli ve alanları, sanayide kullanılan doğal ve sentetik kauçukların geri kazanım süreçleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rubber, which used in different industries, is encountered with its both raw materials and being recyclable. In addition to being a part of modern life, how to recycle rubber waste is also researched extensively. Rubber is classified basically as natural and synthetic. Natural rubber (NR) is obtained naturally from the milky juice (latex) of some tropical plants while synthetic rubber is synthesized artificially from the composite of alcohol and petroleum. Synthetic rubber has been produced to meet the increased demand of rubber along with the increasing of its area of usage. While the rubber market is growing, recycling of rubber waste via different methods become important besides its production. Furthermore, along with the rise of awareness about recycling in every area, researches about rubber waste recycling speed up. In this study, general characteristic of rubber, its production in Turkiye and worldwide, usability and usage areas, recycle process of natural and synthetic rubbers that used in industry are examined. key words: rubber, recycling