Türk Tiyatrosu'nda açık biçim üzerine iki oyun incelemesi
Screening two plays upon Turkish free format theatre
  1. Tez No: 428135
  2. Yazar: AMİN SAADATİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PINAR ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel, Açık Biçim, Taziye, Gözlerimi Kaparım Vazifami Yaparım, Ayak Bacak Fabrikası, Tradition, Free Format, Condolence, Gözlerimi Kaparım Vazifami Yaparım, Ayak Bacak Fabrikası
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tezimi tiyatro sanatına gönül vermiş tiyatro emekçilerine adıyorum. Bu tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Geleneksel Türk Tiyatrosu ve genel özellikleri ele alınmıştır. Bu başlık altında Geleneksel Nedir? sorusu irdelenerek bu zamana kadar yazılan ve oynanan geleneksel oyunlar incelenmeye çalışılmıştır. Bunun yanı sıra Geleneksel Türk Tiyatrosu'nda Orta Oyunu ve Orta Oyunu'nda Dekor ve Aksesuarlar araştırılarak elde edilen bulgular ortaya konulmuştur. İkinci bölüm ise yedi başlıktan oluşmaktadır. Burada daha çok Açık Biçim üzerinde durulmuş ve bu konu hakkında yapılan incelemeler sunulmuştur. Bu bölümün alt başlıkları şu şekildedir: İlk Türkçe Oyunlar, Türk Tiyatrosu Üzerine Yazılan Tezler, Doğudan Bir Mekan ve Açık Biçim Örneği: (Taziye), Tiyatroda Açık Biçim ve Türk Tiyatrosundaki Önemi, Açık Biçimde Dil, Taklid, Müzik ve Dans Kullanımı'dır. Üçüncü ve son bölümde ise Türk Tiyatrosu'ndan seçilen iki önemli oyunun açık biçim üzerinden yapılan incelemesi yer almaktadır. Bu oyunlardan ilki Haldun Taner'in Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı oyunu, diğeri ise Sermet Çağan'ın Ayak Bacak Fabrikası adlı oyunudur. Her ne kadar sürç-ü lisan ettiysek of ola.
Özet (Çeviri)
I devote this thesis to all of the proletarians of theatre who set their heart in this way.This thesis consist of three main chapters.First title of first chapter is ascribed on: Explanation of Turkish Traditional Public Theatre, What is Tradition?, and The list of currently known traditional plays. The second title of the first chapter, describe“Middle Play under the title of Traditional Plays”. We also try to investigate and present decore, scene, and accessory that is related to Middel Play. We collect the second chapter under seven titles. This chapter generally is about“Free Format Theater”. First title of second chapter is about“Early Turk Plays”. Second title of second chapter is a short explanation about the thesis that have done upon Turkish theater. The third title of second chapter is a sample of Eastern Outer Space and Free Format: Condolence. The fourth title of second chapter is about the Free Format in Theatre and its importance in Turkish theatre. The fifth title of second chapter presents“Speech in Free Format”. The sixth title of this chapter focuses on“Imitation and Mimic in Free Format”. The last part of this chapter explains about the“Rules of Dance and Music in Free Format”. The third chapter that is also the last chapter of this study consists of two parts. In this chapter we are analyzing and screening two plays on free format. The first title of third chapter is analyzing Haldun Taner's play, named“Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım”. The second title of third chapter is analyzing Sermet Çağan's play, named;“Ayak Bacak Fabrikası”. Excuse us for the misstatements!