Eqîdenameyo Zazakî yê Mela Mehemedê Hezanîyî (Metno transkrîbekerde, wekenitiş û açarnayîş
Mela Mehemedê Hezanî'nin Zazaca akaidnamesi (Transkripsiyonlu metin, inceleme ve çeviri)
  1. Tez No: 428323
  2. Yazar: METİN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRETTİN BOLELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zazaca Akâidnâme, Zaza Edebiyatı, Manzume, Mela Mehemedê Hezanî, Tahlil, Transkribe Metin ve Çeviri, Zazaki Akâidnâma, Zaza Literature, Verse, Mollah Mehemedê Hezanî, the Analysis, Transcribed and Translated Text
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Zazaca
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, Hezanî'nin 'Eqidetu'l-Îmanî adlı Zazaca yazılmış manzum akâidnâmesini konu almaktadır. Bu tez giriş, üç bölüm, 'Eqidetu'l-Îmanî'nin transkribe metninden ve Türkçe çevirisinden oluşmaktadır. Giriş kısmında Klasik Zaza Edebiyatı ve akâidnâme hakkında bilgi verilip çalışmanın konusu, amacı ve metodu açıklanmıştır. Birinci bölümde, yazarın hayatı, eserleri, edebî kişiliğine yer verilmiştir. İkinci bölümde; akâidnâme, şekil yönünden üçüncü bölümde ise muhteva yönünden incelenip dil ve uslup üzerinde de durulmuştur. Son olarak akâidnâmenin transkribe metni, Türkçe çevirisi ve yazar ile yapılan röportaj ilave edilmiştir. Zaza edebiyatında akâidnâme türü üzerine yapılan ilk çalışmalardan biri olan bu çalışma ile hem bu eseri ve bu türü tanıtmak hem de Zaza dilinin gelişimine katkıda bulunmayı umarız.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Mela Mehemedê Hezanî's verse work written in 1980 that is named 'Eqidetu'l-Îmanî in akâidnâma genre. This study consists of an introduction, three parts, Turkish translation of the verse and transcribed text. The introduction part consits of subject, purpose and method of the study. In the first part, writer's life, works, literary personalitiy and his ideas on Zaza language are touched on. In the second and third part, verse is analyzed in terms of form and content. In the third part, language and style are also focused on. Finally, Turkish translation of the poem and transcribed text are added for researchers. We hope that this study, which is one of the first studies on akâidnâma genre in Zaza literature, will both introduce and contribute to the development of Zaza language.