Dîwana Mela Yasîn Yusrî (Metin û lêkolîn)
Mela Yasin Yusri divanı (Metin ve inceleme)
  1. Tez No: 428322
  2. Yazar: SEMİH GEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mela Yasîn Yusrî'nin Dîvanı, Mela Yasîn Yusrî, nazım şekilleri, Kürt Edebiyatı, kültür unsurları, Mulla Yasîn Yusrî's diwan (collected poems), Mulla Yasîn Yusrî, poetic forms, Kurdish literature, cultural elements
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Klasik Kürt Edebiyatı, Eliyê Herîrî'nin yaşadığı dönemdenden yirmi birinci yüzyıla kadar bir çok şairin yetiştiği ve eserlerini verdiği bir edebiyattır. Bu edebiyat geleneğinin ürünü olan onlarca divan günümüze kadar gelmiş ve Molla Yasî'nin divanı da bunlardan bir örnektir. 20.yüzyılda yaşayan Molla Yasîn Yusrî, Klasik Kürt edebiyatında bu geleneğin önemli bir temsilcisi olup yazdığı şiirlerle daha çok Kürt medreselerinde ulema tarafından tanınan bir şairdir. Edebî açıdan güçlü olan şiirleri, Klasik Kürt Edebiyatı yazı geleneğinin, şairin yaşadığı yüzyıla kadar devam ettiğini göstermektedir. Tez çalışmasında divan metnini transkribe ederek şiirlerini içerik ve şekil yönüyle inceledik. Nazim şekilleri ve kültür unsurları bağlamında söz konusu şairin şiirleri üzerinde durduk ve hayatı ve eserleri hakkında bilgi verdik. Bu çalışmada gayemiz Molla Yasîn Yusrî'yî tanıtmak ve yazdığı divanı Klasik Kürt edebiyatına kazandırmaktır.
Özet (Çeviri)
Classical Kurdish literature covers the works of poets of the period starts from the time Eliyê Herîrî lived to the 21stcentury. Dozens diwans as a production of this literary tradition have survived until today and Mullah Yasrî's diwan is an example of them. Mullah Yasîn Yusrî who lived in the 20th century is an important representative of this tradition in classical Kurdish literature. He is mostly known by ulema in Kurdish madrasa. His poems that are powerful in terms of literacy shows that the writing tradition of classical Kurdish literature continued until the century the poet lived. In this paper, the text of diwan was transcribed and its poems were examined regarding content and form. Poems were studied within the context of verse styles and cultural elements, and information about his life and works was provided. The purpose of this study is to introduce Mullah Yasîn Yusrî and introduce his dwan into the classic Kurdish literature.