Oğuz Ergeç Koleksiyonu Mecmû'ası(inceleme-1A-80A transkripsiyonlu metin-tıpkıbasım)
Corpus of Oğuz Ergeç Collection (research - fol.1a-80a transcribed text - facsimile edition)
  1. Tez No: 428508
  2. Yazar: AYGÜL DÜZENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, mecmû'a-i eş'âr, dîvân şiiri, gazel, Majmua, majmua-yi ash'âr, diwan poetry, ghazal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 732
Özet
Bu çalışmada 18. yy.'ın sonu ile 19. yy.'ın başlarında peyderpey derlendiği düşünülen ve 330 varaktan oluşan bir mecmû'anın 1a-80a varaklık kısmı incelenmiştir. Mecmû'anın mürettibini tespit için eser taranmışsa da herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Eserin geneli incelendiğinde eserin adına dair herhangi bir kayda ulaşılamamıştır. Eser şahıs elinde bulunduğundan kütüphane yahut katalog kaydı da bulunmamaktadır. Mecmû'a ağırlıklı olarak gazel, kaside, tevârîh, müseddes, tahmîs ve müfred gibi çeşitli nazım şekillerini içinde barındırmakla birlikte mensur metinler de ihtiva eden hacimli bir eserdir. İncelediğimiz kısım olan 1a-80a varakları arasında 12. yy. ile 19. yy. arasında yaşamış 208 şaire ait 563 şiir yer almaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın konusu, kapsamı ve önemi belirtildikten sonra“Türk Edebiyatında Mecmû'alar”adını taşıyan ikinci bölümde kelime ve kavram olarak mecmû'a, mecmû'aların tasnifi, şiir mecmû'alarının önemi hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde mecmû'a hakkında genel bilgilerden sonra 1a-80a varakları arasında yer alan şair kadrosuna, nazîrelere ve bu varaklar arası kullanılan aruz kalıplarına yer verilmiş, incelediğimiz kısmın muhteva özellikleri değerlendirilmiş, son olarak da çalışılan kısmın içeriğini yansıtan bir tablo ilâve edilmiştir. Dördüncü bölümde 1a-80a varakları arası mecmû'a metni transkribe edilmiş, son bölüm olan beşinci bölümde ise çalışma neticesinde elde edilen sonuçlar sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 1r-80r portion of a collection that consists of 330 folios and is thought to be compiled step by step in the late 18th and the early 19th century is examined. Although the work is scanned to identify its compositor, no information is found. When throughout the work is examined, none of record is reached at. Since the work is in the hands of individual, library or catalogue record is not found either. Though the collection mostly includes a variety of verse forms such as ghazal, qasida, tawârikh, musaddas, takhmis and mufrad, it is a voluminous work which also contains prose texts. The folios 1r-80r on which we studied includes 563 poetries of 208 poets who lived between the 12th and 19th centuries. In the first chapter of the work, the subject, scope and importance of the work are explained, while in the second chapter entitled“Majmuas in the Turkish Literature”brief information is given about the literal and terminological meanings of majmua, classification of majmua and the importance of poetic majmuas. In the third chapter, after a general information about the majmua, the poems mentioned between folios1r-80r, nazires and aruz patterns are given place, and contents features of the portion we study on is analyzed and finally a table which reflects the contents of the work is appended. In the fourth chapter the text of the majmua between the folios 1r-80r is transcribed. In the fifth last chapter, the conclusions of the research are listed.