Vesayet makamı olarak mülki idare amirliği: Uygulama ve yargı içtihatları bağlamında bir inceleme
Guardianship authority as the civil administration: Practice and context a study of judicial precedent
- Tez No: 428540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İdari Vesayet, Mülki İdare Amirliği, Mülki İdare Yönetimi, Yerel Yönetimler, Administrative Tutelage, Civil Governorship, Provincial Administration and Local Governments
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Türk idari yapısında merkezi idare, idarenin bütünlüğünü sağlamak amacıyla yerel yönetimler üzerinde idari vesayet yetkisine sahiptir. İdari vesayet yetkisi kanunla belirlenen istisnai bir yetkidir. Yerel yönetimlerin reformlarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla çıkarılan mahalli idareler yasalarıyla azaltılan idari vesayet yetkisi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları ile farklı bir içeriğe bürünmüştür. Çalışmada idari vesayet yetkisini kullanan makamlardan biri olan mülki idare amirliğinin tarihi kökeni, idari vesayetin uygulama alanları ve yüksek mahkeme kararlarının idari vesayet kavramına yaklaşımları incelenmiştir. Araştırma sonucunda idari vesayetin kullanımına ilişkin bir hukuk boşluğu olduğu görülmüş ve bu hukuk boşluğunun doldurulması için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkish administrative structures in order to ensure the integrity of the central government has the administrative tutelage over local authorities. Administrative tutelage is an exceptional powers defined by law. Reduced administrative tutelage of the law issued by the local authorities in order to protect and improve the reform of local government, It has taken a different content with the decisions of the Constitutional Court cancellation. Historical roots of the local authority, one of the authorities using the administrative tutelage study, practice areas and approaches to the concept of administrative tutelage of the high court's decision was examined in this thesis. Research results have been seen in the space of a law on the use of administrative tutelage and presented recommendations for filling this legal gap.