Yoğun bakım hemşirelerinin hastaların psikolojik bakım gereksinimlerini belirlemeye ve uygulamaya yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examination of intensive care nurse's wiews about to determine and to implement the patient's needs of psychological care
  1. Tez No: 428866
  2. Yazar: YELİZ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BAYSAN ARABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: intensive care unit, intensive care patient, psychological care
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakımlarda çalışan hemşirelerin, hastaların psikolojik bakım gereksinimlerine ilişkin farkındalıklarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırma Durum-Bütüncül Tek Durum deseni olarak tasarlanmıştır. Araştırmada veriler nicel ve nitel olmak üzere iki aşamada toplanmıştır. Nicel veriler, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Üniteleri'nde çalışan 112 hemşireden tanıtıcı bilgi formu ile toplanmıştır. Nitel verilerin elde edilmesi için, nicel araştırma yöntemiyle elde edilen bulgulardan yararlanılmıştır. Bu bağlamda, amaçlı örneklem yönteminden maksimum çeşitlilik örneklem yöntemine göre 15 hemşire seçilerek, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Görüşmelerde yazılı ve sözlü onam alınarak, ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizler sonucunda, yoğun bakım hemşirelerinin hastaların psikolojik bakım gereksinimleri ve uygulamaya yönelik görüşleri“yoğun bakımda psikolojik bakım”,“iletişim”,“hasta tepkileri”ve“psikolojik sorunlara yaklaşım”olmak üzere 4 ana tema olarak belirlenmiştir. Hemşireler yoğun bakım hastalarında, deliryum, oryantasyon bozukluğu, ajitasyon, kendisine-çevresine zarar verme, anksiyete, huzursuzluk, korku, ümitsizlik, çaresizlik ve depresyon gibi psikolojik semptomları gözlemleyip, tanımlayabilmektedir. Psikolojik sorunu çözümlemek için de, hastalarla iletişim kurduklarını, sağlık çalışanından uzman desteği almaya gereksinim duyduklarını, hastayı bilgilendirme ve ilaç yönetimi konusunda destek aldıklarını belirtmişlerdir. Yoğun bakım hastalarına psikolojik bakımı hemşirelerin %66,7'si hemşire tarafından ve bunların %53,3'ü KLP hemşiresi ve %13'ü ise uzman psikiyatri hemşiresi tarafından verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Hemşirelerin psikolojik bakım gereksinimlerini, tanıdıkları ve farkında oldukları ancak bunları uygulamaya aktaramadıkları görülmektedir. Bunun sebebinin bu konuda bilgilerinin yetersiz olması, yoğun iş temposu, uzun mesai saatleri, ortamının stresli olmasından dolayı olduğu düşünülmektedir. Bu noktada bu birimlerde psikolojik bakım verme konusunda uzman KLP hemşirelerinin istihdam edilmesi önerilmektedir. Anahtar sözcükler : yoğun bakım, yoğun bakım hastası, psikolojik bakım,
Özet (Çeviri)
This study is planned to evaluate psychological care requirements of nurses and patients in intensive care unit of İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi. The research is designed as Case-Integrated Single Case. Research data are collected in two stages include quantitative and qualitative. Quantitative data are provided by information form from 112 nurses who work in intensive care unit of İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi. To obtain qualitative data, it take advantage of findings of the quantitative research methods. In this context, 15 nurses were selected with reference to maximum variation sampling method from purposeful sampling method and in-depth interviews were handed with semi-structured interview form. During interview, a voice recorder was used within the frame of written and verbal consent. The data obtained from the study has been analyzed using content analysis method. As results of interviews, opinions of intensive care nurses, about psychological care needs and practical requirements of patients, have been determined as 4 main theme which are“psychological care in intensive care units”“communication”“patient response”and“ approach to psychological problems”. The nurses have ability to observe and define psychological symptoms such as delirium, disorientstion, agitation, damaging himself-around, anxiety, restlessness, fear, hopelessness, helplessness, depression. Also to analyze psychological problems, they state that they communicate with patients, need to take support from an expert, take support for drug management and to inform patients. 66,7% of nurses state that psychological care should be provided by nurses. While 53,3 of them think they should be KLP nurses, 13,% think they should be specialist psychiatric nurses. It is understood that nurses, recognize and are aware of psychological care requirements however cannot bring to bear. The reason of this is estimated as dense workload, inadequate information in this topic, long hours of work and stressful atmosphere. At this point, employment of KLP nurses are recommended to give psychological care in these units.