Acil servise başvuran travma hastalarının mortalite tahmininde triyaj erken uyarı skoru (TEWS) değerliliği
The value of triage early warning score (TEWS) to predict mortality of trauma patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 428999
  2. Yazar: GÖKHAN TORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: travma, triyaj, acil servis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmanın amacı, Acil Servis'e gelen ve Amerikan Cerrahlar Birliği tarafınca düzenlenen İleri Travma Yaşam Desteği [(Advanced Trauma Life Support) (ATLS)] protokolüne göre triyaj yapılan travmalı hastalarda hem prognozu öngörmek için risk belirleyici bir araç olarak hem de bu hastaların öngörülen acil tedavilerinde Triyaj Erken Uyarı Skoru'nu [Triage Early Warning Score (TEWS)] değerlendirmektir. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis'ine başvuran 18 yaş ve üstü, ATLS protokolüne göre kriterleri karşılayan, travmalı 381 hastanın demografik verileri, vital bulguları, anatomik yaralanma bölgeleri ve sonlanma bilgileri (yatış / sevk / taburcu / tedavi red / eksitus) kaydedildi. Hastaların TEWS değerleri hesaplandı. Hastaların yaş ortalaması 39,9±17,3 (18-93) ve %82,2'si erkek idi. En sık başvuru nedeni Yüksek Hızlı Çarpışma (%32,7) ve en sık yaralanma bölgesi (%36,6) ekstremiteler idi. Mortalite oranı %2 olarak saptandı. Yaşayan ve eksitus olanların öngörüsünde TEWS değerinin anlamlı [0,973 (0,944-1)] etkinliği gözlenmiştir (p˂0,05). Yaşayan ve eksitus olanların öngörüsünde ROC analizinde, TEWS Eğri Altı Alanı (EAA); en yüksek [0,930 (0,895-0,966)], cut-off değeri 5 idi. Triyaj Erken Uyarı Skoru'nun acil serviste travma hastalarının acil tedavisini öngörmede de anlamlı etkinliği gözlenmiştir (p˂0,05). Sırasıyla, entübasyon, tüp torakostomi, kan ürünü kulanımı ve acil operasyon öngörüsünde ROC analizinde, TEWS EAA; en yüksek [0,979 (0,962-0,996)], [0,924 (0,887-0,962)], [0,964 (0,939-0,989)] ve [0,919 (0,881-0,956)] olarak saptanmıştır. Triyaj Erken Uyarı Skoru acil serviste travma hastaları için acil tedavi ve prognozu öngörmede uygundur ve risk altındaki travma hastalarını tanımlayabilir. Triyaj Erken Uyarı Skoru, ATLS protokolü ile birlikte travma hastalarında uygulanması kolay, uyarıcı nitelikte bir travma triaj skoru olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The Value of Triage Early Warning Score (TEWS) to Predict Mortality of Trauma Patients Presenting to the Emergency Department In the current study, we aimed at detecting the predictive accuracy of the triage early warning score (TEWS) in the prognosis and emergency treatment for trauma patients admitted to the emergency department (ED). A total of 381 trauma patients admitted to Uludag University Faculty of Medicine Emergency Department who were 18 years and older of age were eligible for inclusion in the study. Demographic data, vital signs, anatomic injured parts and finalization information (hospitalization / transfer / discharge / treatment rejection / exitus) were recorded in approximately 3 months prospectively. The TEWS was recorded in all patients. The primary end-point was during 4 weeks and the emergency responses (such as entubation, tube thoracostomy, blood product replacement, emergency operation) in the ED. Mean age of the patients was 39,9±17,3 (18-93) and 82,2% were male. The most frequent cause of presentation was high risk auto crush (32,7%) and the most common injured parts were extremities (36,6%). Mortality rate was 2%.