Istirahat ve zirve egzersiz pulmoner arter basıncı ile egzersiz sonrasi pulmoner arter basıncının egzersiz öncesi başlangıç değerine dönme zamanının kardiyovasküler olayları öngördürmedeki rolü
The role of resting and peak exercise pulmonary artery pressure values and the time needed to return the normal pre-exercise values in predicting cardiovascular events
- Tez No: 429120
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: pulmonary artery pressure, pulmonary artery pressure before exercise time to return to baseline values, pulmonary hypertension, myocardial infarction, heart failure, exercise echocardiography, 6MWD
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET: Daha önce kalp krizi geçirenlerde ve kalp yetersizliği olan hastalarda istirahat pulmoner arter basıncının önemi bilinmekle birlikte bu grupta egzersiz pulmoner hipertansiyonunun önemi netlik kazanmamıştır. Bunun dışında normal sağlıklı insanlarda ve çeşitli hastalıklarda egzersiz ile pulmoner arter basıncında artış olmakla birlikte egzersiz sonrası pulmoner arter basıncının egzersiz öncesi başlangıç değerine dönmesinin normalde ne kadar zaman alacağı bilinmemektedir. Bu mantıktan hareketle çalışmamızda daha önce kalp krizi geçirip nefes darlığı tarifleyen hastalar ile ejeksiyon fraksiyonundan bağımsız olarak kalp yetersizliği olan hastalarda istirahat ve zirve egzersizdeki pulmoner arter basıncı ile pulmoner arter basıncının egzersiz öncesi başlangıç değerine dönme zamanının kardiyovasküler (KV) olayları öngördürmedeki rolünü araştırmayı amaçladık. Çalışmaya 20'si kadın 30'u erkek (yaş ortalaması 61,6 ± 11,3 yıl) olan 50 hasta dahil edildi. Hastalara bisiklet stress ekokardiyografi uygulanarak pulmoner arter basıncındaki değişimler kaydedildi. 6DYT'leri yapıldı. NT-proBNP değerlerine bakıldı. Sonlanım noktası olarak kalp yetersizliğine bağlı yatış, miyokard infarktüsü geçirme, revaskülarizasyon, kardiyovasküler sebepten hastaneye yatış ve ölümden oluşan birleşik sonlanım (KV olay) tespit edildi. Medyan takip süresi olan 12 ay boyunca 50 hastanın 26'sında (%52) kardiyovasküler olay gelişti. Kardiyovasküler olay görünme oranı, erkeklerle karşılaştırıldığında kadınlarda daha sıktı (p:0.01). Ayrıca olay geçirenler geçirmeyenlerden daha yaşlıydılar. Daha yüksek istirahat ve egzersiz SPAB'a sahiptiler ve pulmoner arter basıncının egzersiz öncesi başlangıç değerine dönme zamanı daha uzundu. Onun dışında olay geçirenlerin 6 dakika yürüme mesafesi (6DYM) daha kısaydı vedaha yüksek NT-proBNP düzeyine sahipti. Univariate analizde egzersiz sPAB, pulmoner arter basıncının egzersiz öncesi başlangıç değerine dönme zamanı, NT-proBNP düzeyi, LAA, 6DYM, cinsiyet ve NYHA sınıfı KV olay gelişiminin prediktörleriydi. Multivariate analizde yalnızca NYHA sınıfı (p:0,004, Odds oranı:8,366, %95 güven aralığı: 1,978 -35,380) ve pulmoner arter basıncının başlangıç değerine dönme süresi (p:0,003, Odds oranı:1,594, %95 güven aralığı: 1,172- 2,168) KV olay gelişiminin bağımsız öngördürücüleriydi. Pulmoner arter basıncının egzersiz öncesi başlangıç değerine dönme zamanı, hem istirahat hem de egzersiz pulmoner arter basıncından daha değerli bir parametre olarak karşımıza çıkmaktadır ve hastalık durumunu erken tanımada, sınıflamada, tedaviyi basamaklandırmada ve kardiyovasküler sonlanımı değerlendirmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Although the importance of rest pulmonary arterial pressure (PAP) in patients who had previously myocardial infarction (MI) and heart failure is known, the significance of exercise pulmonary hypertension remains unclear. Furthermore, the increase in pulmonary artery pressure with exercise is observed ,but the exact length of time that the pulmonary arterial pressure turns its initial value after finish of execises in normal healthy humans and patients with various diseases is unknown. With the logic of movement, in our study, we investigated the role of resting and peak exercise pulmonary artery pressure and time to return to pre-exercise baseline pulmonary artery pressure in patients who had previously MI and as a result describing shortness of breath and independently of the ejection fraction in patients with heart failure as predictors of cardiovascular (CV) events. The study was included 50 patients, which formed by 20 female and 30 male (mean age 61.6 ± 11.3 years). Patients underwent bicycle stress echocardiograph , changes in pulmonary arterial pressure were recorded. 6 minute walking test (6DWT) was performed. The value of NT-proBNP was examined. The endpoint was hospitalization due to heart failure, myocardial infarction, revascularization, hospitalization whence cardiovascular events and composite endpoint consisting of death (CV events) were detected. Cardiovascular events occurred in 26 of 50 patients (52%) during median follow-up time of 12 month. The incidence of cardiovascular events, compared to men were higher in females (p = 0.01). In addition, who has cardiovascular events is older than who has not cardiovascular events. They had a higher PAP in rest and in exercise , the time to return to the initial value of the pre-exercise pulmonary artery pressure was significantly longer. Also 6 minutes walking distance (6 MWD) was shorter and levels of NT-proBNP was higher in patients who has events. At the Univariate analysis PAB exercise, before exercise of pulmonary artery pressure of time to return to baseline, NT-proBNP level, LAA, 6MWD, gender and NYHA class were predictors of CV events development. In multivariate analysis, only NYHA functional class (p = 0.004, odds ratio: 8.366, 95% confidence interval: 1.978 -35.380) and pulmonary time to return to the initial value of the arterial pressure (p = 0.003, odds ratio: 1.594, 95% confidence interval: 1,172- 2,168 ) were independent predictors of the development of CV events. The time to return to the initial value of the pre-exercise pulmonary artery pressure as a more valuable parameter than pulmonary arterial pressure value in exercise and in rest. As a result , it can be used at the early diagnosis of disease status and classification, the treatment staging ,as well as the evaluation of cardiovascular outcome .