The effect of using elf materials on the development of intercultural awareness and the attitudes of language learners
Ortak dil kaynaklı materyal kullanılmasının dil öğrenenlerin kültürlerarası farkındalık ve tutumlarının gelişimi üzerine etkisi
- Tez No: 429228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası farkındalık, Ortak dil olarak İngilizce, tutum, Ortak dil olarak İngilizce kaynaklı materyaller, dil öğrenenler, ilişki, Intercultural awareness, English as a Lingua Franca, attitudes, ELF materials, language learners, correlation
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Yıllardır dil kullanımının ve öğretiminin kültürel yönü üzerinde pek çok araştırma yapılmıştır. Bununla birlikte, dil öğrenenlerin iletişimsel açıdan yeterli olabilmeleri için kültürlerarası farkındalık (ICA) geliştirmelerinin gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bu çalışmalar yoğunluklu olarak anadili İngilizce olan ülkelerde yapılmıştır ancak bu durum İngilizcenin Ortak dil (ELF) olarak kabul edildiği, anadili İngilizce olanlardan daha çok anadili İngilizce olmayanlar tarafından konuşulduğu küreselleşen bir dünyada odak dışı kalmaktadır. Bu sebeple, bu çalışmada İngilizcenin çok kültürlülüğünü yansıttığı düşünülen Ortak dil kaynaklı öğretim materyalleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı (a) öğrencilerin Ortak dil olarak İngilizceye karşı tutumlarını, (b) öğrencilerin kültürlerarası farkındalıklarını, (c) Ortak dil kaynaklı öğretim materyallerinin öğrencilerin tutumları ve kültürlerarası farkındalıkları üzerinde etkili olup olmadığını ve (d) öğrencilerin Ortak dil olarak İnglizceye olan tutumları ile kültürlerarası farkındalıkları arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını öğrenmektir. Yarı deneysel olan bu çalışmada Batman Üniversitesinden biri kontrol diğeri deney grubu olarak iki grup oluşturulmuştur. Beş hafta süresince, kontrol grupta İngiliz kaynaklı bir ders kitabı kullanılırken, deney grubunda Ortak dil kaynaklı materyaller kullanılmıştır. Biri Ortak dil olarak İngilizce, diğeri kültürlerarası farkındalıkla ilgili olarak iki anket ve yapılandırılmış görüşmeler veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar öğrencilerin hem Ortak dil olarak İngilizceye karşı tutumlarının hem de kültürlerarası farkındalıklarının, çalışma öncesinde de yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ortak dil kaynaklı öğretim materyallerinin öğrencilerin tutumları yada kültürlerarası farkındalıkları üzerinde önemli bir etki oluşturmadığı görülmüştür. Ayrıca öntest ve son testler kullanılarak yapılan analizlerde Ortak dil olarak İngilizceye karşı tutum ile kültürlerarası farkındalık arasında bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak tek anlamlı ilişki deney grubunun son test verilerinde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT For many years, there has been much interest in the cultural aspect of language use and teaching. Along with this, language learners are suggested to develop intercultural awareness (ICA) to become communicatively competent users of English. However, most of the studies focused on target cultures which are considered to be irrelevant in a globalized world where English is regarded as a lingua franca (ELF), independent of any native countries, and is used much more by nonnative speakers than native speakers. For this reason, ELF materials, which are considered to reflect interculturality of English, were used in this study. The objectives of this study are (a) to learn about the attitudes of the students to ELF, (b) to learn about their ICA level, (c) to find out whether ELF materials have any effect on the attitudes of the language learners towards ELF as well as on their ICA and (d) if there is any correlation between the attitudes towards ELF and ICA of the students. As quasi-experimental study, this study included two groups of participants from undergraduate students of Batman University; one is experimental (n:25) and the other is control group (n:26). The students are taught English at pre-intermediate level. Five-week ELF informed course was conducted with the experimental group while the control group was taught English with British based coursebooks. Two questionnaires, one is on ELF attitudes and the other on ICA, and interviews were used as data collection tools. The findings of this study revealed that the learners already had positive attitudes towards ELF and developed a high level of ICA before the treatment. ELF materials do not make any significant effect either on the ICA of the participants or on the attitudes of them towards ELF. The analysis for the correlation between ELF attitudes and ICA level was done through pre-tests and post-tests for each group, and a strong correlation was only detected between the attitudes of the experimental group students towards ELF and their ICA.