Bingöl'de tarımsal faaliyetlerle iklim koşulları arasındaki ilişkiler
The relation between agricultural facility and climate conditions in Bingöl
  1. Tez No: 429584
  2. Yazar: MEHMET KENAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Bingöl Ovası, Klimatik faktörler, Tarımsal üretim, İklim tarım ilişkisi, Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi, Bingöl Plain, climatic factors, agricultural production, agriculture climate relationship, Bingöl, Eastern Anatolia Region
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET BİNGÖL' DE TARIMSAL FAALİYETLERLE İKLİM KOŞULLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER Mehmet Kenan AYDIN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans, Mart/2016 Danışman: Prof. Dr. Kemalettin ŞAHİN Bu çalışmada, Bingöl Ovasında iklim tarım ilişkisi incelenmiştir. Çalışma alanı Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde KD-GB yönünde uzanan ve yaklaşık 500 km2 lik etrafı dağlarla çevrili bir alana karşılık gelmektedir. Çalışma arazi gözlem ve incelemelerinin yanında Bingöl Meteoroloji İstasyonundan elde edilen iklim verileri ile ve Bingöl İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan tarımsal verilerin yorumlanmasına dayanmaktadır. Bu çalışmada Bingöl Ovasının Jeomorfolojik ve Jeolojik özellikleri üzerinde durulmakta; toprak örtüsü, hidrografik durumun yanında özellikle klimatik özelliklerinden bahsedilmektedir. Bingöl Ovasından yetiştirilen buğday, mısır, şekerpancarı, tütün ve pirinç gibi tarım ürünlerinin yetişme koşullarından bahsedilerek bu tarım ürünleri ile iklim koşulları arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Bununla birlikte bahsedilen ürünlerle ilgili tarımsal üretime etki eden başlıca klimatik faktörler tespit edilerek üretimde verimi etkileyen hususlara değinilmiştir. Bingöl Ovasında gerçekleştirilen tarımsal üretimle ilgili sorunlar belirtilerek muhtemel çözüm yolları ifade edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATION BETWEEN AGRICULTURAL FACILITY AND CLIMATE CONDITIONS IN BİNGÖL Mehmet Kenan AYDIN Ondokuz Mayıs Üniversity, Social Scientifics Enstitute, Department of Geograhy, M. A, March / 2016 Supervisior: Prof. Dr. Kemalettin ŞAHİN In this study, the relationship between climate and agriculture in Bingöl is examined. The field is in The East Anatolian Region, upward Fırat Part and covered by NE-SW directional recumbent mountains and is about 500 km². Besides observation and examinations at the field, the study is based on (interpreting) climate datas taken from Bingöl Meteorology Directorship and agricultural datas taken from Bingöl agriculture, Nourishment and Livestock Raising Directorship. In this study, geomorphological and geological qualilications of Bingöl plain are emphasized and ground cover, hydrographic state and climatic qualilications are mentioned. Growth conditions of agricultural products grown in Bingöl Plain like wheat, corn, sugar, beet, tobacco and rice is mentioned and the relationship betwen these agricultural products and climate conditions are brought out. Neverthelless, main climatic factors acting agricultural production abaut the agricultural products mentioned before are established and the matters effects efficiency of prodoctions are mentioned. The problems about agricultural productions in Bingöl Plain are pointed out and possible solutions are explained.