Ubeydullah Dede'nin Evsâf u Mucizât-ı Nebî adlı eseri [inceleme-metin]
Ubeydullah Dede's work called Evsâf u Mucizât-i Nebî [text-examination]
- Tez No: 429583
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM HAKSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ubeydullah Dede, Evsâf u Mucizât-ı Nebî, Mesnevi, Tasavvuf, Ubeydullah Dede, Evsâf u Mucizât-ı Nebî, Masnawi, Islamic Mysticisizm
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Ubeydullah Dede'nin Evsâf u Mucizât-ı Nebî adlı eseri, mesnevi tarzında yazılmış dinî-tasavvufî bir risaledir. 16. yüzyılda kaleme alınan eser, Hz. Peygamber'in doğumu, hayatı, mucizeleri gibi konuları haizdir. Bunun yanı sıra eserde tasavvufî muhteva geniş yer tutar. Eser üzerinde kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Eserden bahseden kaynaklarda müellifin kimliği ve eserin türü hakkında muhtelif görüşler mevcuttur. Dinî-tasavvufî muhteva açısından oldukça zengin olan eserin içeriğine yönelik herhangi bir inceleme yoktur. Giriş, iki bölüm ve sonuçtan müteşekkil çalışmanın giriş kısmında eserin türü, edebi yönü, müellifin hayatı, edebi şahsiyeti gibi konular üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, eserin dinî-tasavvufî muhtevası incelenmiş; ikinci bölümde, eserin transkripsiyon alfabesiyle yazılı metni verilmiştir. Sonuç bölümünde ise eserle ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Evsâf u Mucizât-ı Nebî of Ubeydullah Dede is a mystical and religious poem, written in the style of masnawi. Evsâf u Mucizât-ı Nebi, written in 16. centry, mentions about birth, life, miracles of Hz. Muhammed. The work is rich in mystical and religious terms. There has been no comprehensive study on Evsâf u Mucizât-ı Nebî of Ubeydullah Dede. There are various opinions about the author's identity and the genre of the work, Evsaf u Mucizât-ı Nebî. Though rich in mystical and religous terms, unfortunately, there is no examinations of it's content. Thesis consists of an introduction, two chapters and a conclucion. In the introduction, the life of author and genre of the work, Evsâf u Mucizât-ı Nebî, are dealth with. In the first chapter, mystical and religious content of the work are examined. The second chapter is devoted to the transliterated version of the original text. The thesis ends with a conclucion.