İtfaiye çalışanlarında psikolojik dayanıklılık ve kendini sabotaj düzeylerinin incelenmesi: İstanbul İtfaiyesi örneği
The study of resilience and self-sabotage levels in fire-fighters: A case study of İstanbul Fire Department
- Tez No: 429709
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSAK PARDO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İtfaiye Çalışanları, Psikolojik Dayanıklılık, Kendini Sabotaj, Fire-fighters, Resilience, Self-sabotage
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, İstanbul itfaiyesinde çalışan bireylerin Psikolojik Dayanıklılık ve Kendini Sabotaj düzeylerinin saptanması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda itfaiye çalışanlarının, yaş, medeni durum, çalışma süresi, eğitim durumu, statü, gelir ve bunlara ilave olarak, mesleğin güç bir meslek olarak algılanma düzeyi ve meslekte başarılı olma algısı değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın tamamı sahada çalışan, 350 itfaiyeci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada,“Kısa Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği”,“Kendini Sabotaj Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”verilerinden faydalanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada T-Testi ve Tek Yönlü (One way) ANOVA testi kullanılmıştır. Ayrıca veriler Pearson Korelasyonu ve Regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara bakıldığında itfaiye çalışanlarının demografik bilgileriyle, Kendini Sabotaj arasında anlamlı farklılıkların olmadığı ve yine benzer şekilde Psikolojik Dayanıklılıkla, itfaiye çalışanlarının demografik bilgileri arasında da anlamlı farklılıkların olmadığı görülmüştür. İtfaiye çalışanlarının Kendini Sabotaj düzeyi ile Psikolojik Dayanıklılık düzeyi arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular tartışılıp, yorumlanarak ileride yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the resilience and self-sabotage levels of the staff working in İstanbul fire department. In this context, the age, marital status, duration of work experience, education level, social status, income of the fire-fighter, and additionally the variables of the perception level that the job is difficult and the neccessity to be successful, were examined. This study was carried out on 350 fire-fighters working on the field and the datas gathered from“ Short Resilience Scale”,“Self- Sabotage Scale”and“Personal Information Form”were used. The datas gathered from this study were analyzed by using SPSS for Windows 21.0. the T-Test and One-Way ANOVA Test were used in this study. In addition, datas were tested with Pearson Correlation and Regression Analysis. Considering the findings obtained in this study, it is seen that there are not remarkable differences between the demographic knowledge and self-sabotage of the fire-fighters, and again there are not remarkable differences between the resilience and demographic knowledge of the fire-fighters.Statitistically, a meaningful relationship between the resilience and self-sabotage of the fire-fighters was found. At the end of this study, the findings obtanied were discussed, interpreted and some suggestions were made for the future studies.