Evli bireylerde yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluşlarının çeşitli değişkenlerle incelenmesi
Analysis of individuals of married life satisfaction and several variablethe psychological well-being
  1. Tez No: 429710
  2. Yazar: MESUT ÖZBEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSAK PARDO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Psikolojik İyi Oluş, Evli Bireyler
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, evli bireylerin yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluşlarını anlamlı biçimde yordayıp yordamadığını tespit etmek ve evli bireylerin yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş düzeylerini çeşitli değişkenler açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ölçme aracı olarak evli bireylerin; cinsiyeti, yaş, eğitim durumu, mesleği, eşinin mesleği, kaç yıldır evli oldukları, çocuk sayısı, gelir düzeyi, eşinin çalışma durumu, aile içine dışarıdan müdahale edilme durumu, evlenme biçimi, aile tipi, ailede çocuklardan başka birlikte yaşama durumu ve bireylerin evliliği nasıl değerlendirdiği gibi değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi; 110'u kadın 90'ı erkek olmak üzere 200 evli çift üzerinde yapılmıştır. Araştırmada“Yaşam Doyumu Ölçeği”,“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği”ve“Demografik Bilgi Formu”verilerinden faydalanılmıştır. Evli bireylerin yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş düzeyleri; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleği, eşinin mesleği, kaç yıldır evli oldukları, çocuk sayısı, gelir düzeyi, eşinin çalışma durumu, aile içine dışarıdan müdahale edilme durumu, evlenme biçimi, aile tipi, ailede çocuklardan başka birlikte yaşama durumu ve bireylerin evliliği nasıl değerlendirdiği hakkında anlamlı farklılıklar göstermediği bulunmuştur. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS for Windows 21.0 programı ile Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, T- Testi ve (One way) ANOVA testi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Yaşam Doyumu ve Psikolojik İyi Oluş düzeyleri arasında anlamlı ilişki görülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında araştırmadan elde edilen sonuçlar tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, married life satisfaction and psychological well-being of individuals significantly failed to identify predictors and predicting life satisfaction and psychological well-being of married individual levels aims to examine in terms of different variables. In the study of married individuals as measurement tool; gender, age, education level, occupation, spouse's profession, how long they have been married the number of children, income, spouse's work situation, the external intervention into family status, types of marriage, family type, living situations with other children in the family and how individuals evaluate was examined differently as for the variables . The research was carried out on 200 married people 110 people of whom were women and 90 people of whom were men inclıding married couples. In the study“Life Satisfaction Scale”,“Psychological Well-Being Scale”and“Demographic Data Form”has benefited from the data. Levels of life satisfaction and psychological well-being of married individuals; gender, age, education a level, occupation, spouse's profession, have leng married, the number of children, the level of income, spouse's work situation, the external intervention into family status, types of marriage, family type, ıt was found that there was no differences about living situations married individuals evaluated the marriage apart from the chıldren. The data obtained in the study, SPSS for Windows 21.0 program by Pearson Product Moment Correlation, t-test, and (One way) were analyzed using ANOVA. Significant relationship between life satisfaction and psychological well-being levels were seen in the research results. The findings were discussed in the light of the results obtained from research and make recommendations for future research. KeyWords: Life Satisfaction, Psychological Well-Being, Married Individuals