XX. yüzyılın ikinci yarısında Karaman kazası(İdari, ekonomik, sosyal, eğitim ve kültürel durum)
In the second half Karaman accident XX.century
  1. Tez No: 429798
  2. Yazar: AZİZ SAYASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY BOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ottoman, Konya, State Salnames, Karaman District, Administrative structure Karaman district and its subdistricts
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Salname Türkçeye Tanzimat'tan sonra girmiş bir sözcük olup anlamı itibariyle yıllık demektir. Salname geçmiş yılların veya bir yılın bütün olaylarını her nevi icraatlarını istatistik, ticaret, ziraat, sanayi, tarih, fen ve biyografi bilgilerini özet halinde her sene tertip edilen ve yıldan yıla neşredilen eserlere denir. Farklı salname çeşitleri vardır. Bunlardan birisi de vilayet salnameleridir. Vilayet sâlnâmeleri, Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılın ikinci yarısı ile 20. yüzyılın başlarında neşredilmiş yıllıklardır. Konya Vilayet salnameleri ilk baskısı H.1285 (M.1868) başlamış son baskısı ise H.1330 (1924) yılında basılmıştır. Konya Vilayetine bağlı Karaman kazasına ait salnameler de bu yıllar içinde kayıt altına alınarak neşredilmiştir. Konya Vilayeti içerisinde nefsi Konya, Akşehir, Karaman, Ilgın, Seydişehir, Ereğli, Bozkır, Hadim, Yalvaç vardır. Bunlardan biriside Karaman kazasıdır. Bu, Konya Vilayetine bağlı Karaman kazasının 1869 ile 1900 yılları arasında Karaman kazasının idari yapısı, kaymakam, kaza dava meclisleri, müftüler, idari meclisleri, bidayet meclisleri, sandık eminleri azalar, kâtipler, sosyo-ekonomik yapısı, nüfusun yıllara göre sayısı ile kaza içindeki dağılışı, eğitim öğretim durumu, posta teşkilatı gibi kazada bulunan kurumlar ve bu kurumlarda çalışmış kişi ve bu kişilerin rütbeleri, Karaman kazası ve nahiyelerinde yapılan imar faaliyetleri hakkında bilgi verilmektedir. Anahtar Sözcükler Osmanlı, Konya, Vilayet Sâlnâmeleri, Karaman Kazası, İdari yapı.
Özet (Çeviri)
Salname is a word came into Turkish language after Tanzimat reform and its meaning is annual. Salname is a general term for the publications summarizing all events, every kind of accomplishments, information about statistics, trade, agriculture, industry, history, science, and biography in a specific year or years. They are prepared every year and published yearly. There are different types of salnames. One of them is the state salnames. The state salnames are the Ottoman Empire annuals which were published in the second half of the 19th century and the early 20th century. Having big importance for the local history, these annuals consist of detailed information regarding socio-economic structure and institutional structure of a state and its districts and subdistricts. The first issue of the Konya state salnames was in 1285 in Muslim calendar and in 1868 in Gregorian calendar. They were last issued in 1330 in Muslim calendar and in 1924 in Gregorian calendar. The salnames belonging to Karaman district of the state of Konya were also written and published within these years. The state of Konya was consisting of the cities and districts such as Konya, Akşehir, Karaman, Ilgın, Seydişehir, Ereğli, Bozkır, Hadim, and Yalvaç. As mentioned above, one of the districts of the state of Konya was Karaman. The salnames for Karaman between the years of 1869 and 1900 were consisted of information about administrative structure of the district, district governors, district judicial councils, muftis, administrative boards, lower courts, treasurers, members of the councils, underclerks, socio-economic structure, population in years and its dispersion within the district, education, institutions in the district such as postal service and their personnel with their ranks, and development and construction of public facilities in Karaman district and its subdistricts.