Cumhuriyet Döneminde köylerin kültürel ve ekonomik dönüşümünü gerçekleştirme adımı olarak 1930'lu yıllarda 'Köy Eğitmen Kursları'
Performi̇ng cultural and economi̇c transformati̇on Peri̇od of the Republi̇c of vi̇llages i̇n the 1930s as step 'vi̇llage trai̇ner courses'
  1. Tez No: 429871
  2. Yazar: ESMA UZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Eğitmen, Köy, Eğitim, Republic, İnstructor, Bay, Education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Türkiye'de Cumhuriyet dönemi eğitim-öğretim seferberliğinin önemli bir ayağı Köy Eğitmen Kurslarıdır. Okuma-yazma oranının yükseltilmesi ve eğitim-öğretim seferberliğinde kır-kent dengesinin sağlanabilmesi adına açılmış olan bu kurslar, 1930'lu yıllarda Türkiye'nin kalkınma noktasında köy ve köylü üzerinde etkili olan bir yapıdır. Aynı zamanda Köy Eğitmen Kursları, Köy Enstitülerine de zemin hazırlayan temel birimdir. Bu bakımlardan araştırılmaya değer bir konudur. Bu araştırma ile Cumhuriyet Dönemindeki eğitim boşluğunu dolduran Köy Eğitmen Kurslarının açılışı, yapısı ve işleyişinin köy okullarındaki başarı ve istikrarın sağlanmasına ayrıca o yıllarda nüfusun % 80'ini oluşturan köylüye ve köy kalkınmasına katkısı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Instructor courses are one of The most important pillar of The Republican Era in Turkey. These courses were opened to improve The literacy rate and education Level between Urban and rural areas. These courses were effective structure to improve villages and villages in 1930s. These courses were also basic unit of The village enstitutes. At this point it is an important subject to work on it with this research The opening of village Instructor courses, structure of These courses, functions and to achieve stability and success in village where % 80 of turkish population live were eveluated.