Kurumsal kalitenin ihracat performansı üzerindeki etkisi: G-20 ülkeleri için ampirik bir çalışma
The effects of institutional quality on the export performance: An empirical study for G-20 countries
  1. Tez No: 429879
  2. Yazar: AKIN ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, kurumsal kalite, ekonomik büyüme, panel veri analizi, Foreign trade, the institutional quality, economic growth, panel data analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son 40 yıldır dış ticaret, ekonomik kalkınmanın ve büyümenin en önemli unsurla-rından biri haline gelmiştir. Özellikle de ekonomik büyümenin dış ticaret ile paralel bir şekilde hareket etmesi, dış ticaretin büyümenin önemli bir nedeni olabileceğini göstermiştir. Bu önemden hareketle, ulusal ve uluslararası pek çok akademik çalışma dış ticaretin kaynağını incelemeye odaklanmış ve böylece oldukça geniş bir literatür ortaya çıkmıştır. Ekonomik büyüme ve dış ticaret arasındaki bağlantıdan yola çıkılarak, çalışmada dış ticaretin önemli bir türü olan ihracatın belirleyenleri kurumsal perspektifte ele alınmıştır. 1996-2012 yılları arası G-20 ülkelerinin ihracat performanslarının belirleyenlerinin panel veri analizi teknikleri aracılığıyla araştırıldığı bu çalışmada reel efektif döviz kuru, dünya reel geliri, dünya petrol fiyatları, dünya doğalgaz fiyatları ve kurumsal kalite değişkenlerine yer verilmiştir. Çalışmanın ampirik sonuçlarına göre, dünya reel gelirinin, reel efektif döviz kurunun ve kurumsal kalite değişkenlerinin seçili ülkelerin ihracat miktarları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilere sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the last about four decades, foreign trade seen as one of the important elements of economic development and economic growth. Many national and international academic studies have focused on studying the reasons behind these developments. In particular, the movement of economic growth along with foreign trade has shown that foreign trade may be an important reason behind economic growth. This conclusion has also proven by a large literature. From this point of view, the determinants of export, an important type of foreign trade, are investigated in the institutional perspective. In the study, where it is investigated the determinants of G-20 countries' export performance between the years 1996-2012, the real effective exchange rate, World real income, World oil prices, World natural gas prices and institutional quality are modelled as the independent variables. The empirical results of the panel data analysis provide the findings that the World real income, the real effective exchange rate and the institutional quality are positively and significantly associated with G-20 countries' export volume.