Carl Schmitt ve Hannah Arendt'te politik kavramının siyasal açıdan değerlendirilmesi
Assessment of the consept of politic in terms of politic in Carl Schmitt and Hannah Arendt
- Tez No: 429893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: politik olan, dost-düşman karşıtlığı, totalitarizm, liberalizm, carl schmitt, hannah arendt, political, friend-enemy distinction, totalitarism, liberalism, carl schmitt, hannah arendt
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada Carl Schmitt ve Hannah Arendt'in düşüncelerinden yola çıkılarak politik olanın ne olduğu sorusuna yanıt bulunmaya çalışılmıştır. Carl Schmitt ve Hannah Arendt farklı düşüncelere sahip iki siyaset bilimcidir. Carl Schmitt politik olanı dost-düşman karşıtlığı üzerinden ele almıştır. Hannah Arendt için ise politik olan kamusal alanda bir araya gelen insanların çoğulluk durumuna denk düşmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde Carl Schmitt'in politik olan, egemenlik, liberalizm hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Hannah Arendt'in yapıtlarından yola çıkılarak onun totalitarizm hakkındaki görüşleri ve politika anlayışı ele alınmıştır. İkinci bölümün sonundaysa son kez olarak Carl Schmitt ve Hannah Arendt'in görüşleri özet olarak verilmiştir. Çalışmanın sonucundaysa iki siyaset bilimcinin görüşleri karşılaştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the answer to what is politic tried to be found by looking at the ideas of Carl Schmitt and Hannah Arendt. Carl Schmitt and Hannah Arendt are two political scientists who have different opinions. Carl Schmitt dealt what is politic over the friend-enemy contrast. What is politic, for Hannah Arendt, corresponds to pluralism status of the people who come together in a public space. In the first chapter of the study, the ideas of Carl Schmitt about sovereignty and liberalism what are politic are discussed. In the second chapter the ideas of Hannah Arendt about totalitarianism and her political understanding are discussed based on her art works. At the end of the second part, finally the opinions of Carl Schmitt and Hannah Arendt are given in summary. As a result of the study, the opinions of two political scientists are tried to be compared.