Avrupa Birliği üyeliği perspektifinde Avrupa'da Türk algısı ve lobicilik
Turkish image and lobbying within the perspective of European Union membership
- Tez No: 429916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birlii, Türk Lobisi, Türk Algısı, Kamu Diplomasisi, European Union, Turkish Lobby, Turkish Image, Public Diplomacy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Türkiye, resmi olarak 1959'dan beri Avrupa Birliği ile üyelik hedefli bir ilişki içerisindedir. 1999 yılından beri aday ülke konumunda olan Türkiye, 2005 yılında üyelik müzakerelerinin başlaması ile birlikte AB üyeliği adına büyük demokratikleşme reformları yapmıştır. Ancak, Ermeni meselesi, Kıbrıs sorunu ve PKK terörü gibi müktesebatla doğrudan bağlantılı olmayan unsurların üyelik sürecine dâhil edilmesi sonrası müzakere süreci hız kesmiştir. Türkiye'ye karşı takınılan bu tutumun sebeplerinden birisi Avrupa kamuoyuna ve siyasetine hâkim olan olumsuz Türk algısıdır. Bunun yanı sıra 11 Eylül 2001 saldırıları sonrası hız kazanan İslamofobi, Avrupa'da yaşayan Türkleri hedef konumuna getirmiştir. Ermeni lobisi yıllardan beri Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği önüne Ermeni sorununun bir soykırım olarak tanınması şartını koyma yönünde çalışmalarda bulunmaktadır. Rum diasporası, Kıbrıs sorunu çerçevesinde Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkmaktadır. Son olarak da PKK güdümünde hareket eden Kürt diasporası, bölgesel gelişmeler bağlamında sürekli olarak Türkiye karşıtı lobi faaliyetleri ile Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerine zarar vermektedir. Bu şartlar dikkate alındığında Türkiye'nin önünü açacak mücadele yöntemi, Avrupa'da yaşayan Türklerin lobi potansiyelinin harekete geçirilmesi ve Avrupa Birliği kurumlarına yönelik yapılacak lobi faaliyetleridir. Avrupa'da yarım asrı geride bırakan Türk diasporası artık sivil toplum olarak daha bilinçli hareket etmeye başlamıştır. Türk hükümetinin son dönemde bu hareketleri destekleyici bir diaspora politikası geliştirdiği görülmektedir. Ayrıca lobicilik konusunda deneyimi ve uluslararası akreditasyonlarıyla Türk iş örgütleri bütün bu hareketlenmeye önemli bir sinerji katacak güce sahiptir. Bu çalışmada bahsedilen üç bileşenin bir araya gelmesi ile yavaş ilerleyen Avrupa Birliği sürecinde ekonomik gücüyle bir G20 ülkesi olan Türkiye'nin hedeflediği noktaya ulaşabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Turkey is legally in relation with European Union aiming full membership since 1959. Turkey, a candidate country since 1999, has adopted many democratization reforms since the beginning of accession negotiations in 2005. Non-acquis communautaire issues, i.e. Armenian issue, Cyprus dispute, and PKK terrorism are alleged to block Turkey's negotiation process and which also declared Turkey's accession. One important reason is the Turkish image in the European public opinion. Besides, Islamophobia after 9/11 attacks has been targeting Turks living in Europe. Armenian lobbies try to stipulate recognizing genocide for years. Greek diaspora rejects Turkish accession within Cyprus framework. Finally, Kurdish diaspora of PKK, due to recent circumstances happening in the region, has started to lobby against Turkey that harms Turkey – European Union relations. Under these circumstances the best way of campaigning is to activate the potential of Turkish diaspora resided in Europe and lobbying towards the European Union institutions will play a key role. Turkish diaspora, with almost half a century history in Europe has more of a civic consciousness. Turkish government also started to support this act with the new Turkish diaspora policy, recently. Also, the Turkish business organizations with their experience in lobbying and their international accreditations will bring synergy to all this movements.. In this work, it's put forth that Turkey, a G20 country with a strong economy, can achieve the goal by getting three components that are mentioned above to come together despite the slow advance of the process.