AKP's new regional initiative: Different policies, similargoals
AKP'nin yeni bölgesel girişimi: Yeni politikalar, benzer hedefler
- Tez No: 916409
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JANA HOENKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: AKP, Turkish foreign policy, Europe Union, Middle East, Foreign Policy Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: The University of Edinburgh
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Genel iddia, devletin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002 parlamento seçimlerindeki büyük zaferinden bu yana yerleşik politika modelinden uzaklaştığı yönünde. Bu makale, Türk hükümetinin bu iki bölgeye ilişkin dış politika kararının seyrine odaklanmaktadır. Ele alınması gereken iki soru var: (1) 2002 sonrası Türk dış politikasında AKP öncesi döneme göre hangi zeminde bir değişim gerçekleşmiştir, (2) Dış Politika Analizi perspektifinden bakıldığında bu revizyonda hangi temel faktörlerin rol oynamıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ihtimalinin azalması dolayısıyla Orta Doğu politikalarında giderek daha aktif bir siyaset yürütmeye başladığı görüşünü ileri sürmektedir; ve nihayetinde bu değişim, AKP'nin rasyonel çerçevesi kendinden önceki hükümetlerden farklı olsa da Türk dış politikasında egemen olan rasyonellik ve objektiflik ilkelerinin sürekliliğinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The common assertion is that the government has moved away from the established policy pattern since Justice and Development Party's major victory in 2002 parliamentary elections. This paper focuses on the course of foreign policy decision by the Turkish government regarding these two regions. There are two questions to address, (1) post-2002 Turkish foreign policy constitutes a change from the pre-AKP era on which grounds, (2) from Foreign Policy Analysis perspective, what essential factors play roles in this revision. The present study argues that, the AKP government has gradually adopted activism in the Middle East politics in contrast to the pre-AKP approach to the region, as Turkey's membership to the European Union has become much less of a possibility; ultimately, this shift results from continuity of rationality and objectiveness in the Turkish foreign policy, even though AKP's rational framing is different than its predecessors.