Obsesif Kompulsif Bozukluğun çok yönlü dünya görüşü modelinin klinik örneklem ile incelenmesi
Examining multidimetional worldview model of OCD with clinical sample
  1. Tez No: 429944
  2. Yazar: MUKADDES HAYAL KAZGAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKGÜL ESİN UZUN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Dünyaya İlişkin Varsayımlar, Obsessive Compulsive Disorder, Worldview Assumption
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın amacı Obsesif Kompulsif Bozukluğun (OKB) ortaya çıkması ve sürmesinde bilişsel-duyuşsal yatkınlık alanlarından Dünyaya İlişkin Varsayım alanlarının rolünün klinik örneklem ile incelenmesidir. Bireyin kendisine ve dış dünyaya dair algısından oluşan dünyaya ilişkin varsayım alanlarının Obsesif Kompulsif Bozukluk semptomları ile ilişkisini Obsesif Kompulsif Çalışma Grubu (OCCWG) tarafından tanımlanan obsesif-kompulsif bilişlerden ayrı olarak anlamlı bir biçimde öngördüğü son dönem bilişsel teoriler tarafından ele alınmaktadır. Bu araştırmada, dünyaya ilişkin varsayım alanlarına ait kavramların OKB ile ilişkili biliş ve semptomlar ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmanın örneklemi uygun örneklem yöntemiyle seçilen OKB tanısı almış 180 kişiden oluşmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Padua Envanteri Washington Eyalet Üniversitesi Revizyonu, Obsesif İnançlar Ölçeği 44 veDünyaya İlişkin Varsayımlar Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmış; analizlerde ise Pearson Korelasyon Analizi ve Tek Yönlü Varyans Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda dünyaya ilişkin varsayım alanlarından kendilik değeri ve kontrol obsesif kompulsif bilişlerle anlamlı düzeyde negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Bu araştırmada kendilik değeri ve kontrol OKB semptom alanlarından zarar verme ve kontrol etme ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları ilgili yazın çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine Worldview Assumptions as a cognitiveaffective vulnerability factors which has a role in the development and maintenance of Obsessive Compulsive Disorder (OCD) using clinical sample Worldview assumptions refer to individuals' sense of self and others. Contemporary cognitive theories address the relationship between worldview assumption and OCD symptoms other than the belief domains identified by Obsessive Compulsive Cognitions Working Group (OCCWG). This study emxamined the relationship between concept of worldview assumptions and OCD relevant beliefs and symptoms. This study was conducted with 180 patients diagnosed with OCD. Sample was selected by convenience sampling method. The data were collected using Personal Information Form, Padua Inventory-Washington State University Revision, Obsessive Beliefs Questionnaire-44 and World Assumption Scale. The data were entered into the SPSS 22.0, statistical software package, and statistical analyses were run by this program. Result of this study showed a significant negative relationship of selfworthiness and control assumptions with the OCD relevant belief domains. In this study, self worthiness and control assumptions were negatively correlated with OCD symptom dimentions of fear of harm and control. Findings of the study were discussed in the context of the relevant literature.